Moordcomplot tegen president verijdeld

De Colombiaanse geheime dienst heeft een complot om president Andres Pastrana te vermoorden verijdeld. Rechtse paramilitairen hadden het plan opgevat het staatshoofd in augustus om te brengen, zei directeur Jaramillo van de geheime dienst DAS maandag.

De extreemrechtse 'Eenheden voor de Zelfverdediging van Colombia' (AUC) wilden Pastrana begin augustus laten vermoorden tijdens een bezoek aan de stad Armenia. De president nam daar deel aan een plechtigheid waarbij woningen die waren herbouwd na de aardbeving van 1999, officieel aan de bewoners werden overgedragen.

Een informant binnen de AUC vertelde van de plannen aan de DAS. De door de milities ingehuurde moordenaar John Posso werd gearresteerd voordat hij zijn aanslag kon voltrekken. Afgelopen vrijdag slaagde de politie er eindelijk in Johan Corzo Guarin, de leider van het commando, en een van de medeverdachten aan de houden.

De AUC, die 8000 manschappen tellen, voeren een uiterst gewelddadige oorlog tegen de strijders van twee linkse guerrilla-organisaties : FARC en ELN en hun sympathisanten. De AUC verzet zich tegen de pogingen van Pastrana om vrede te sluiten met de FARC en ELN.