Rijken zwaar belasten, lage inkomens ontzien

Onder de leuzen 'Spreiding van inkomen, kennis en macht' en 'ecologie boven economie' presenteerde SP-leider Marijnissen maandag het ontwerpverkiezingsprogram van zijn partij. De Socialistische Partij wil zo'n 33 miljard gulden extra uitgeven.
Het extra geld moet vooral aan zorg, onderwijs en de verhoging van lage inkomens worden besteed. Zo'n 7 miljard gulden komt uit de economische groei en zo'n 16 miljard uit bezuinigingen, vooral bij Defensie. ,,Grootverdieners en bedrijven'' gaan meer belasting betalen en mensen met een laag inkomen minder. Per saldo krijgt de staat zo 8 miljard gulden meer aan inkomsten.

De SP tilt minder zwaar aan het terugdringen van de staatsschuld dan andere partijen: ,,Wij sluiten verlaging van het begrotingsoverschot niet uit.'' Marijnissen sprak over een ,,realistisch plan'', dat hij wil laten narekenen door het Centraal Planbureau (CPB).

Buitenlandse inspiratie

De SP wil dat de marine wordt opgeheven en de sterkte van land- en luchtmacht gehalveerd. Net als de EU-lidstaten Ierland, Oostenrijk en Zweden wil de SP Nederland niet in de NAVO. De uitgaven aan Defensie kunnen zo al met al met 6 miljard gulden omlaag.

Voor de WAO kijkt de SP naar Duitsland. Werkgevers worden op straffe van sancties verplicht 5 procent van hun personeelsbestand uit WAO-ers te laten bestaan, bij grote ondernemingen 7 procent. Samen met andere maatregelen zou zo de instroom in de WAO met 50.000 mensen per jaar worden verminderd. Dat levert ruimte voor 3,5 miljard gulden aan extra uitgaven.

In de gezondheidszorg wil de SP toe naar een ,,nationale zorgverzekering'' voor alle burgers met ,,premies geheel naar draagkracht''. De drie pijlers van het huidige stelsel - AWBZ, ziekenfonds en particuliere verzekeringen - gaan hierin op. Dat levert minder bureaucratie op en de SP denkt zo 1 miljard gulden aan beheerskosten te besparen.

72 procent inkomstenbelasting

De Socialistische Partij wil net als voor 1990 een tarief van 72 procent in de inkomstenbelasting en dat moet dan drukken op inkomens vanaf een half miljoen gulden. Ook de vermogensbelasting moet terugkomen, met daarnaast een vermogenswinstbelasting. De aftrek van hypotheekrente wordt begrensd tot een hypotheeksom van 4,2 ton en is voor iedereen gelijk, dus niet afhankelijk van het inkomen.

De SP wil ruim 1 miljard gulden extra uittrekken voor een ,,Noodplan Spoor'' en bovendien de privatiseringen in het openbaar vervoer terugdraaien. De leden van de SP spreken zich op 19 januari in Den Bosch uit over het programma 'Eerste weg links'.