Broers bekennen moord

Twee broers (17 en 15) hebben bekend in de nacht van vrijdag op zaterdag een 16-jarige jongen uit Katwijk te hebben doodgestoken. Dat heeft een woordvoerder van de politie maandag gezegd. De twee werden vlak na het plegen van het incident aangehouden. Het misdrijf gebeurde in het uitgaanscentrum De Grent in Noordwijk.

Een snackbar, een moskee en een kinderdagverblijf in Noordwijk zijn de nacht na de steekpartij doelwit geweest van vernielingen en racistische bekladdingen. Volgens burgemeester J. van der Sluijs van Noordwijk bestaat er een verband tussen te misdrijven.

In een maandag uitgegeven verklaring legt het gemeentebestuur van Noordwijk een link met beide gebeurtenissen. Volgens Van der Sluijs zijn de vernielingen en bekladdingen een reactie op de dodelijke steekpartij. Hij baseert dat op de geruchten die in Noordwijk de ronde doen dat de verdachten van Marokkaanse afkomst zijn. De twee jongens die bekend hebben, bezitten de Nederlandse nationaliteit.

In de brief schrijft de burgemeester van Noordwijk verder dat het gemeentebestuur het onaanvaardbaar vindt dat haar allochtone medeburgers op deze wijze onterecht bij de steekpartij worden betrokken. "We verwerpen iedere vorm van racistisch en discriminerend geweld, ongeacht de motieven die hieraan ten grondslag liggen.''

Pesterijen
De snackbar in het centrum van Noordwijk was overigens al eerder het doelwit van racistische pesterijen. Die leiden er in januari zelfs toe dat een Egyptische echtpaar hun onderneming sloot en Noordwijk verlieten. Drie Turkse ondernemers namen toen de zaak over.

Van der Sluijs vermoedt dat dezelfde personen nu achter de nieuwe aanslagen zitten. Hij zegt zelfs te weten wie het zijn. "Het zijn jongeren afkomstig uit de zogenoemde gabber-cultuur. De politie en het gemeentebestuur beschikken evenwel nog altijd niet over harde bewijzen om deze raddraaiers op te pakken.''