Moslimleiders IndonesiŽ dreigen met jihad

De hoogste geestelijk leiders van IndonesiŽ hebben dinsdag gedreigd met een jihad (heilige oorlog) als de Verenigde Staten Afghanistan aanvallen. Het comitť van oelema's, de geestelijk leiders van het land, heeft de Indonesische regering verder gevraagd de VS geen politieke of morele steun aan te bieden.

Het comitť roept alle moslims in de wereld op zich te verenigen en hun krachten te bundelen om "uit naam van Allah te strijden" in geval van een aanval tegen Afghanistan "en de islamitische wereld".

Secretaris-generaal Dien Syamsuddin van het comitť noemde op een persconferentie de aanslagen in de VS een "criminele daad" en betuigde de slachtoffers en hun nabestaanden zijn medeleven. Wel riep hij de Indonesische regering op "de Amerikaanse armada" of militaire vliegtuigen niet tot het land toe te laten.

Een extremistische moslimjongerengroep in IndonesiŽ heeft dinsdag gezegd dat ruim tweehonderd van haar leden bereid zijn mee te doen in een heilige oorlog tegen de Verenigde Staten in Afghanistan. De Islamitische Jeugdbeweging (GPI) zegt enkele duizenden leden te hebben. De beweging claimt banden te hebben de de Taliban, maar wilde daar geen details over geven. De groepering heeft een officiŽle inschrijving georganiseerd waar leden zich kunnen aanmelden om te vechten in Afghanistan.