FAA zoekt luchtagenten

De Amerikaanse Federale luchtvaartautoriteit (FAA) heeft advertenties geplaatst om agenten te werven die in burger mee zullen vliegen in verkeersvliegtuigen. De maatregel wordt genomen in het kader van de aanslagen van 11 september.

Volgens de taakomschrijving die maandag op de website van de FAA werd gezet moeten de federale agenten "reageren op criminele daden aan boord van vliegtuigen alsmede op noodsituaties in de lucht". Ze zijn bevoegd wapens te dragen, mensen te arresteren, en verder alles om de veiligheid van het toestel, de bemanning en de passagiers te garanderen.

Kandidaten wordt een jaarslaris van tussen de 35.000 en 80.000 dollar (84.000-192.000 gulden) voorgehouden. De Amerikaanse pilotenvakbond heeft er bij het Congres op aangedrongen vliegers met als agenten toe te staan wapens te dragen, zo meldde CNN maandag.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft inmiddels ook besloten bewapende agenten in burger in te zetten op vluchten naar risicogebieden zoals ook al geregeld het geval is in toestellen van het Israëlische El Al.