'Amerikaanse troepen verkennen Oezbekistan'

In Oezbekistan, het buurland van Afghanistan, zouden de eerste Amerikaanse troepen zich hebben verzameld om zich voor te bereiden op vergeldingsaanvallen op Afghanistan.

Oezbeekse soldaten meldden aan het Russische persbureau Interfax dat Amerikaanse specialisten drie vliegvelden in het land hebben verkend, die ruimte moeten bieden aan Amerikaanse militaire vliegtuigen.

Behalve het gebruik van onder meer twee militaire vliegvelden in de regio Termes mogen de Amerikanen ook gebruik maken van de grote luchthaven in de hoofdstad Tasjkent. Naar verluidt zijn de eerste troepen al maandag in Oezbekistan aangekomen.

De Amerikaanse ambassade in Tasjkent ontkent echter dat er Amerikaanse troepen in het land zijn gearriveerd. Ook autoriteiten in buurland Tadzjikistan weerspreken dat de Amerikanen daar al aanwezig zijn.

De Centraal-Aziatische republiek Kirgizië heeft de Amerikanen dinsdag toestemming gegeven het luchtruim te gebruiken. Dat heeft de president, Askar Akajev, meegedeeld. Akajev zei dat het besluit is genomen in overleg met 5 andere landen in de regio, alle voormalige Sovjetrepublieken.

Turkmenistan heeft ingestemd met humanitaire vluchten over haar grondgebied, net als Rusland maandag deed. Kazachstan, dat zelf niet direct aan Afghanistan grenst, heeft de VS strategisch belangrijke bases aangeboden voor eventueel gebruik in de strijd tegen Afghanistan, zo'n 500 kilometer zuidelijker.