Sabena aan de rand van de afgrond

De situatie bij de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena verslechtert met het uur. Het bedrijf kampt met grote schulden en krijgt geen steun van mede-aandeelhouder Swissair. De Raad van Bestuur hoopt dinsdag het tij te keren door winstgevende onderdelen te verkopen. "Het begin van de ontmanteling van Sabena", vreest een socialistische vakbondsman

Bestuursvoorzitter Chaffart zei dat Sabena tot september nog geld heeft, maar om tot begin 2002 te kunnen blijven doordraaien worden onderdelen als catering, cargo, hotels en technische dienst verkocht. Volgens Chaffart zijn een aantal partijen zeer geïnteresseert zijn, maar hij noemde geen namen. De regering mag van de Europese Commissie geen geld storten.

De vakbonden zijn woedend en beraden zich op acties tegen de aandeelhouders. Passagiers van Sabena zouden worden ontzien, maar dinsdagavond verhinderden ze het vertrek van een Swissair-vliegtuig naar Zürich. De bonden wilden het toestel 24 uur in bezit houden.

De gebeten hond is Swissair. De Zwitsers zitten zelf zo krap dat zij alleen nog samen met de Belgische staat, de andere aandeelhouder, 275 miljoen euro wilen pompen in Sabena plus een lening van 30 miljoen euro verstrekken. In ruil daarvoor willen ze af van al hun verplichtingen jegens Sabena. Dit 'ultieme' bod is onaanvaardbaar voor de Belgische regering. Die start een rechtszaak wegens contractbreuk. "Als ons voorstel niet geaccepteerd wordt, lijkt de toekomst van Sabena steeds onzekerder", zegt topman Corti van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij.

De crisis doet het aandeel Swissair geen goed. Het bedrijf zakte in Zürich ruim 6 procent in waarde. Het aandeel staat nu op eenderde van het hoogste punt in twaalf maanden.