Leeuwarden akkoord met ontslag ambtenaar

Een meerderheid van de gemeenteraad van Leeuwarden wil een ambtenaar ontslaan die weigert homoparen te trouwen. De ambtenaar beroept zich op gewetensbezwaren. Met het ontslag gaat de raad in tegen een voorschift van minister van Boxtel. De minister zei dinsdag dat ambtenaren met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk niet ontslagen mogen worden.

De gemeente Leeuwarden meent dat het contract van de betrokken ambtenaar niet verlengd kan worden omdat zij de wet dient te volgen. Volgens de gemeente is er geen sprake van ontslag. "De benoeming eindigt van rechtswege. Bij een nieuwe benoeming kun je voorwaarden stellen. Nieuwe trouwambtenaren moeten een verklaring ondertekenen waarin ze beloven alle wettelijke taken en gemeentelijke verplichtingen uit te voeren. Dat moet deze ambtenaar ook doen als ze trouwambtenaar wil blijven'', aldus een gemeentewoordvoerder tegen NRC Handelsblad.

Twee weken geleden ontstond commotie over het besluit van het college. De CDA-fractie in de Tweede Kamer wilde wettelijke bescherming van trouwambtenaren die weigeren homohuwelijken te sluiten. Ook de SGP-fractie sprak haar zorgen uit over deze ontwikkeling.

De gemeente had de bewuste ambtenaar N. Eringa tot 1 juli de tijd gegeven om op haar besluit terug te komen geen homoparen te trouwen. Dit weigerde zij. Hierdoor zal haar contract per 1 september ontbonden worden. Eringa functioneerde volgens wethouder B. Bilker al jaren naar tevredenheid.