Schiphol moet belasting betalen

Nederland moet met ingang van volgend jaar de belastingvrijstelling voor de luchthaven Schiphol staken. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bepaald. Schiphol had de maatregel verwacht.

Volgens Europees transportcommissaris De Palacio is de vrijstelling van vennootschapsbelasting die de Schipholgroep heeft in strijd met Europese regels. Schiphol krijgt daardoor namelijk extra voordelen boven andere luchthavens. De Palacio vindt dit niet langer te tolereren in een steeds meer geliberaliseerde markt.

De Schipholgroep baat naast de gelijknamige Amsterdamse luchthaven ook andere vliegvelden in Nederland en het buitenland uit. De vrijstelling voor de vennootschapsbelasting is een oude regeling, maar tegenwoordig geldt die staatssteun volgens De Palacio als niet te oorloven. De Nederlandse regering moet haar binnen twee maanden op de hoogte stellen van de maatregelen die worden genomen om de Schipholgroep gewoon als onderneming te belasten.

Schiphol heeft er al op gerekend dat het vennootschapsbelasting moet gaan betalen. In het jaarverslag over 2000 schrijft het bedrijf dat invoering een drukkend effect zal hebben op het nettoresultaat over 2001. Wat het effect precies is, hangt volgens een woordvoerder af van de datum van ingang.