Hevige rellen teisteren Cyprus

Tomfan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het Grieks-Turkse eiland Cyprus is in de nacht van dinsdag op woensdag hevig gevochten tussen betogers en de politie en Britse soldaten. Bij de strijd vielen zeker 31 gewonden. De demostranten richtten ook veel schade aan. Auto's en bussen gingen in vlammen op.

Aanleiding is de omstreden bouw van enkele radiomasten op de Britse basis op het eiland. Sommige inwoners denken dat de masten een gevaar voor de gezondheid inhouden. De bewoners beweren dat ze van de straling kanker kunnen krijgen. Londen ontkent dat.

De Britse regering heeft woedend gerageerd op de gebeurtenissen. "Het geweld is volstrekt onaanvaardbaar", zei minister van Buitenlandse Zaken Straw op de radio. Hij wees erop dat er over de bouw van de masten uitgebreid is overlegd met de Cypriotische regering en dat de lokale inwoners ook zijn geraadpleegd.

De lont in het kruidvat was de arrestatie van de parlementariër Matsakis die werd betrapt toen hij een poging deed de basis Akrotiri op de zuidpunt van het eiland binnen te dringen. Het betrof duidelijk een publiciteitsstunt omdat de televisie erbij was toen hij het hek doorknipte.

De omstreden Matsakis heeft in het verleden eerder manifestaties tegen de Britse basis gehouden. Hij leidt de campagne van lokale bewoners tegen de bouw van de 300 meter hoge masten.