Vogelopvang vreest ruiming

Het Haarlemse vogelhospitaal is gesloten uit angst voor verdere verspreiding van het dodelijk Paramixo-virus. De erg besmettelijke ziekte treft vooral duiven die eenmaal getroffen door het virus een wisse dood te wachten staat. Mogelijk gaat het hier om pseudo vogelpest. Slaat die ziekte over naar de pluimveesector dan moet er op grote schaal worden geruimd.

Ook elders in het land

De Utrechtse faculteit diergeneeskunde, die de dode vogels heeft onderzocht, reageert bijzonder nerveus op de ontdekking van het virus dat vorige week plotseling opdook in Haarlem. Inmiddels doet de ziekte zich ook elders in het land voor. Vogels die de ziekte eenmaal hebben opgelopen zijn niet meer te genezen. Het virus heeft zich mogelijk verspreid via wedstrijdpostduiven.

"alle vogels afgemaakt"

Het virus tast de hersenen aan van de vogels. De dieren vertonen vreemd gedrag voordat ze sterven. De vogels vallen om of fladderen wat spastisch over de grond. Ook kauwen en eksters zijn de laatste week besmet geraakt. De Utrechtse faculteit diergeneeskunde weet binnen enkele dagen of er sprake is van pseudo vogelpest. Van het Paramixo-virus bestaan wel 25 varianten waarvan twee erg besmettelijk en dodelijk zijn. Gaat het om een van de dodelijke varianten dan wordt landelijk groot alarm geslagen. Volgens de Utrechtse onderzoeker Dorrestein staat Nederland dan taferelen te wachten zoals bij de mkz-crisis. ,,Dan sluiten de grenzen en worden alle vogels in de asiels afgemaakt’’, aldus Dorrestein.

J. Fabrie, vogelziektedeskundige van de Gezondheidsdienst voor Dieren, wacht met grote spanning op de definitieve uitslag uit Utrecht. ,,Vooralsnog beperkt de ziekte zich tot het hobbypluimvee. Maar je moet er niet denken dat straks de pluimveesector wordt getroffen.’’