Enschede beleeft rustige jaarwisseling

De jaarwisseling in Enschede is volgens de politie 'opmerkelijk rustig' verlopen. Veel inwoners van de stad gaven gehoor aan de oproep geen vuurwerk af te steken. De politie constateert dat ook in Almelo en Hengelo weinig vuurwerk is afgestoken.

In de stad werd eigenlijk alleen in de buitenwijken vuurwerk afgestoken. Daar sneuvelden ook enkele ruiten en waren er brandjes in containers.

Het wijkcomité Stroinkslanden hield na middernacht met ongeveer zestig personen spontaan een fakkeloptocht. Eerder werd een fakkeloptocht die door het rampgebied zou gaan, afgelast. Bij het monument voor de slachtoffers van de vuurwerkramp werden talrijke kaarten met een boodschap of een gedicht gelegd.

De overgang van oud- naar nieuwjaar maakte emoties los bij menig bewoner van het rampgebied in Enschede. Johan Lusink bijvoorbeeld zegt geen enkel begrip te hebben voor mensen die vuurwerk afsteken. Met Nienke Kooi is hij na middernacht te vinden bij het bloemenmonument aan de Deurningerstraat "Van alle knallen sta ik te trillen op mijn benen", zegt Kooi die na de jaarwisseling een kaarsje aanstak bij het monument. Andere bewoners geven aan dat de kinderen angstig worden door het vuurwerk.