Artsen voorspellen 17 doden

Het aantal doden als gevolg van de brand in café Het Hemeltje in Volendam is opgelopen tot acht. De artsen verwachten dat nog eens vijf mensen binnen 24 uur overlijden. Zij geven vijf anderen nog tien dagen tot twee weken te leven. Daarmee lijkt min of meer zeker dat er minstens zeventien dodelijke slachtoffers zijn te betreuren.

Volgens een van de artsen, chirurg M. Hunfeld van het brandwondencentrum in Beverwijk, hebben de slachtoffers naast vreselijke brandwonden ook grote problemen met de ademhaling. "Extreem veel patiënten leiden aan inhalatietrauma. Dat is een levensbedreigende longbeschadiging ontstaan door het inademen van giftige gassen en hete rook", aldus Hunfeld.

In totaal zijn ongeveer honderd mensen in ziekenhuizen opgenomen van wie er 64 aan de beademing zijn. Daarvan liggen er 34 op de intensive care. De artsen spreken van de grootste ramp van de afgelopen decennia. Erger dan de hotelbrand in Antwerpen en de vliegramp in Faro. "De verwondingen komen weliswaar redelijk overeen. Maar het is zoveel erger omdat het vooral jonge mensen betreft", aldus Hunfeld.