TV-première: TBS

De Nederlandse film zit in de lift. Oorlogsdrama Zwartboek won drie Gouden Kalveren en had binnen vier dagen 100.000 bezoekers en ook de romantische komedie Alles is Liefde deed het erg goed. Nu is er dan het psychologische thrillerdrama TBS over een TBS-er op de vlucht die, om uit handen van de politie te blijven, een 13-jarig meisje gijzelt. De film komt van regisseur Pieter Kuijpers (Van God Los) en heeft in de hoofdrollen Theo Maassen (Minoes) en de 14-jarige Lisa Smit. Deze telefilm komt vandaag (zaterdag) al op tv en is om 22.00 uur op Nederland 3 te zien.



Het verhaal
Johan zit in de TBS kliniek omdat hij zijn vader en zusje heeft vermoord. Naar eigen zeggen heeft hij dit gedaan om zijn zusje te beschermen, maar dit wordt niet geloofd. Als hij naar de Long Stay wordt overgeplaatst, besluit Johan te ontsnappen uit de kliniek om zijn onschuld te bewijzen. Onderweg gijzelt hij de 13-jarige Tessa om uit handen van de politie te blijven. Samen met haar gaat Johan op zoek naar zijn moeder, de enige persoon die voor hem kan getuigen.



Niets te verliezen
De film zou eerst 'Niets te verliezen' gaan heten, maar aangezien TBS op sommige momenten toch aardig hard is, past de huidige titel beter. De ondertitel maakt nog een grappige toespeling op bovenstaande succesvolle Nederlandse film: 'niet álles is liefde'. Dat laat deze film duidelijk zien, hoewel er wel een band ontstaat tussen Johan en Tessa. Maar er zit natuurlijk een flink leeftijdsverschil tussen de twee. Deze kloof wordt op bepaalde momenten leuk duidelijk gemaakt, bijvoorbeeld tijdens een achtervolgingsscène waarin Johan de vergelijking maakt met Bonnie en Clyde, maar Tessa weet niet wie dat zijn.



Een sterke band
Er zit dus ook wel wat subtiele humor in de film, maar het draait vooral om de spanning van de politie die Johan op de hielen zit, het persoonlijke drama wat Johan meemaakt om zijn onschuld te bewijzen en de band die tussen Johan en Tessa wordt opgebouwd. Er is een echte chemie tussen de twee. Zo mag Tessa de auto uitkiezen die ze gaan stelen om te vluchten en leert hij haar vervolgens autorijden. De band tussen de twee wordt erg mooi in beeld gebracht door het camerawerk. Johan is lief voor Tessa, maar op zijn gezicht is de strijd tussen het goede en het slechte in hem goed te zien. Ook het geluid past goed bij de film, er is vaak sprake van spannende, onheilspellende muziek in plaats van diëgetisch geluid.



Er is hoop voor de Nederlandse film
TBS is een indrukwekkende film. Theo Maassen heeft zich goed in zijn rol ingeleefd en is hierdoor erg overtuigend en ook Lisa Smit speelt erg sterk. Dit wordt mooi in beeld gebracht door het mooie camerawerk en ook het geluid en de muziek draagt bij aan de spanning van een TBS-er en een gegijzeld meisje op de vlucht. Pieter Kuijpers bewees met Van God Los al dat er ook goede misdaadfilms gemaakt kunnen worden in Nederland, met TBS bewijst hij dat er in ons land ook plaats is voor indrukwekkende psychologische thrillers.

TBS is zaterdag 31 mei te zien op Nederland 3 en start om 22.00 uur.


Label: Independent Films TV-première: 31 mei 2008
Kijkwijzer: Waardering film: