Assassin's Creed Rogue

De laatst aangekondigde game uit de Assassin's Creed-franchise bekijkt het eens van de andere kant.

Header

Wordt Assassin's Creed aangekondigd, dan weet je al snel dat je veel klauterwerk en free-running mag verwachten, en gevechten op zee zijn tegenwoordig ook niet nieuw meer. Toch is Assassin’s Creed Rogue de meest vernieuwende titel op de old-gen consoles. Waarom? Je speelt een Templar, Shay Cormac genaamd, en hebt als grootste vijand de club van assassins.

Nou ja, je begint als assassin maar nadat ze je verraden hebben, verlaat je hen om als Templar een nieuwe carrière te beginnen. Omdat Assassin’s Creed Rogue zich tussen Assassin’s Creed III en Assassin’s Creed IV: Black Flag afspeelt, zul je bekende personen uit die genoemde spellen zien. Zo staat de Templar Haytham Kenway in de demo op je schip en belooft de ontwikkelaar nog meer bekende gezichten in het spel te stoppen.

Assassin's Creed Rogue

In de twee speelbare scenario’s beginnen we op het schip The Morrigan. Het varen in Assassin’s Creed Rogue zelf is niet veranderd: je kunt je weer schrap zetten voor een kogelregen, al begrijp ik nog steeds niet waarom mijn schip minder snel zinkt als ik dekking zoek achter het roer. Maar goed, het is nu eenmaal zo. Sowieso is de aanval de beste verdediging, dus ik wil snel zorgen dat ik me niet meer schrap hoef te zetten. Het standaard kanonnenwerk is wederom aanwezig. Een andere bekende is de mortier - om schepen en forten van afstand flink wat schade toe te brengen.

De bommen die je in Assassin’s Creed IV: Black Flag nog achter je schip gooide zijn omgewisseld voor olie. Je kunt een oliespoor trekken en er een vuurtje in gooien, zodat je achtervolger in de fik vliegt; een flinke schadepost en erg krachtig. De puckle gun dat in handen van de Templars is, is een vroege versie van een machinegeweer, die op het schip gemonteerd is. Het doet geen Rambo-achtige dingen, maar wordt gebruikt om snel beetjes schade toe te brengen, in plaats van veel. Deze wordt ook gebruikt mocht je een zwakke plek in een schip gemaakt hebben.

Assassin's Creed Rogue

De Carronades worden gebruikt om een schip te stunnen, zodat je het bijvoorbeeld gemakkelijker ramt, maar het gebeurt ook dat jij geramd wordt en dat de vijand jou entert. Zwemmen in de zee is nog steeds mogelijk, maar bepaalde noordelijk liggende gebieden bij Canada hebben ijzig koud water. Je levensmeter gaat dus langzaam naar beneden als je te lang in het water ligt.

De grootte van het speelbare land in Assassin’s Creed Rogue is gelijk aan Assassin’s Creed IV: Black Flag. En aan land zijn eigenlijk de grootste verschillen te merken. Als Templar heb je allerlei nieuwe snufjes om uit te proberen: zo zijn de dartpijltjes met verwar- of slaapmiddel terug, maar heb je ook een soort granaatwerper op je loop waarmee je rook-, slaap- of verwargranaten richting de vijand kunt sturen. Dit keer raken niet alleen tegenstanders onder invloed, maar ook gewone mensen en zelfs dieren. Je kunt dus een Far Cry’tje doen door bijvoorbeeld een hond dol te maken die dan vijanden aanvliegt.

Assassin's Creed Rogue

Als je denkt dat je nu sterker bent dan je tegenstander dan heb je het mis. De soldaten zijn niet het probleem, maar je aartsvijanden wel. Alles wat jij als assassin kon in eerdere delen, doen zij ook bij jou. Een tegenstander die in de bosjes of in een hooibaal verborgen zit, zorgt dat je flink aan de genezende medicijnen moet, maar ook een aanval vanaf een dak is mogelijk. Om je er bewust van te maken dat vijanden zich in jouw buurt bevinden, licht je scherm wat op en kun je met Eagle Vision zien waar ze ongeveer zouden moeten zitten, zonder de hoogte te verraden.

Assassins zijn dus geduchte tegenstanders in Assassin’s Creed Rogue. Zij maken gebruik van alle snufjes uit eerdere delen, zoals de rookbommen. Jij hebt als Templar een oud type gasmasker om je te beschermen tegen deze bommen, als je snel genoeg bent. Leuker is om zelf een slaapgranaat te gooien, en terwijl het gas zich verspreidt je tegenstanders te lokken en zelf met gasmasker op door de giftige wolk te rennen.

Assassin's Creed Rogue

Gebieden overnemen is tegenwoordig het handelsmerk van Ubisoft, dus het is niet raar dat dat nog aanwezig is in de franchise die bij het bedrijf met deze mechaniek begon. Een gebied heeft nog steeds een vlag die gesneden moet worden, maar er zijn ook enkele extra opdrachten die per gebied verschillen. Zo moet ik in het ene kamp drie vaten met verwarmiddel vernietigen en in het tweede scenario drie snipers neerleggen voordat ik naar de kampbaas kan. Het is gevarieerder en met de assassins die overal op de loer kunnen liggen is het ook een stuk lastiger.

Optionele missies zijn ook weer aanwezig. Er is zelfs een nieuw soort missie te vinden in Assassin’s Creed Rogue. Iedereen herinnert zich wel de postduivenmissies waarbij een postduif een briefje bij zich had met de opdracht iemand koud te maken. Dit keer zijn er optionele missies om deze duiven te onderscheppen. Raar is dan weer dat de assassins wel weten welk doelwit ze moeten gaan aanvallen, terwijl ze het briefje nooit hebben gehad, maar goed, een kniesoor die daarop let. Jouw missie: het doelwit vinden en beschermen.

Assassin's Creed Rogue

De instant kills van assassins maken dat niet gemakkelijk en soldaten die in de buurt zijn komen zich ook graag met het gevecht bemoeien. Nu kun je die laatsten nog omleggen, want je krijgt een minuut of wat de tijd om de omgeving wat op te schonen voordat de assassins komen. Omdat je doelwit nietsvermoedend rondloopt blijft het toch lastig hem in leven te houden omdat je (zeker de eerste keer) niet weet welke kant hij op gaat.

Die uitdaging in missies en vooral de verfrissende kijk op de franchise maken Assassin’s Creed Rogue eentje om in de gaten te houden. Het voelt allemaal vertrouwd aan: de graphics, de besturing en de basis van de gameplay. Juist het feit het eens van de andere kant (die van de Templars) te kunnen bekijken geeft je nieuwe mogelijkheden. Denk aan stealthy assassins die je naar het leven staan, missies die je vanuit een ander perspectief beleeft en de rijke Templars met hun gadgets en daarmee nieuwe tactieken. Helaas voor de mensen met PlayStation 4 en Xbox One, maar Assassin’s Creed Rogue komt 11 november uit op PlayStation 3 en Xbox 360. Al zouden we niet verbaasd zijn als er over een tijdje alsnog een current-gen port verschijnt.