Duyvendak wil af van RaRa-stigma

Wijnand Duyvendak vindt het jammer dat hij in de nasleep van zijn bekentenis van zijn activistische verleden weer in verband is gebracht met de Revolutionaire Anti-Racistische Actie (RaRa). "Voor de zoveelste maal wil ik stellen dat ik op geen enkele manier betrokken ben geweest bij de RaRa", schrijft het GroenLinks-Kamerlid in een verklaring.

De Telegraaf schrijft vandaag op basis van een anonieme oud-politieman dat Duyvendak wel degelijk RaRa-verdachte is geweest. De 50-jarige parlementariër beaamt dat de politie in 1988 een inval heeft gedaan in een pand waar hij met 25 anderen woonde. "Ik heb tijdens de huiszoeking zelf de politie even aangesproken, maar zij waren totaal niet in mij geïnteresseerd."

Duyvendak doet het artikel af als een herhaling van zetten. Twaalf jaar geleden zou het ochtendblad al een verhaal met identieke strekking hebben gepubliceerd. De politicus stelt dat voor zijn vermeende betrokkenheid bij de handel en wandel van de Nederlandse terreurgroep nooit een 'splinter van bewijs' is geleverd.

Duyvendak gaf afgelopen week toe dat hij in 1985 in het ministerie van Economische Zaken heeft ingebroken om nucleaire plannen te stelen. Hij heeft een verleden als milieuactivist, maar distantieert zich nu van de inbraak. Duyvendak zegt dat hij nu van mening is dat acties binnen de grenzen van de wet moeten blijven.

Opiniepeiler Maurice de Hond stelde vrijdag dat uit een peiling bleek dat ruim de helft van alle Nederlanders vindt dat Duyvendak zijn Kamerzetel moet inleveren. Uit vrijwel de hele Tweede Kamer klonk felle kritiek op zijn ontboezeming en de schijnbare trots over zijn daad. GroenLinks staat pal achter hem en laat geen kans onbenut om erop te wijzen dat Duyvendak berouw heeft getoond.

Voorpagina Telegraaf van vandaag