'Kabinetscrisis voorkomen door knieval Bussemaker'

PvdA-staatssecretaris Bussemaker van volksgezondheid heeft haar besluit om embryo-selectie ter voorkoming van erfelijke borstkanker, moeten intrekken om een kabinetscrisis te voorkomen. Ze trok haar brief in, die zij afgelopen maandag naar de Kamer stuurde, omdat zij was vergeten te overleggen met ‘haar’ minister Ab Klink (CDA, volksgezondheid). Door deze actie is haar besluit ingetrokken en zal het kabinet zich nu over de kwestie buigen waarna een nieuw standpunt zal volgen.

De kwestie ligt zeer gevoelig bij de christelijke partijen in de coalitie, waardoor Bussemaker tot haar knieval werd gedwongen. Bussemaker wenst dat IVF-embryo’s op meer ziektes gescreend mogen worden dan nu het geval is. Deze embryo’s worden nu al onderzocht op genen die ernstige ziektes kunnen veroorzaken, en alleen gezonde embryo’s worden daarom teruggeplaatst worden in de baarmoeder.

De ChristenUnie, die sowieso al tegen reageerbuisbevruchting is, wijst het plan af omdat er heel veel embryo’s – pril leven – wordt weggegooid. De huidige manier van werken stelt de partij echter niet ter discussie. De uitbreiding van het selecteren van ongeboren leven wijst de partij echter wel af. Bussemaker meende dat het om een kleine technische toevoeging aan de bestaande praktijk ging. Zij heeft de opstelling van het probleem onderschat.

Vandaag benadrukte Premier Balkenende dat er tal van "medische, menselijke en ethische aspecten in het geding zijn. Deze brief had eerst in het kabinet aan de orde moeten komen. Dat vindt de staatssecretaris nu ook." De PvdA blijft echter voorstander. Kamerlid Arib vindt dat "vrouwen hiervan gebruik moeten kunnen maken". Partijgenoot en vice-premier Bos sprak vandaag eveneens van een goede brief. De VVD daarentegen wenst een spoeddebat over de hele affaire.

Met dank aan DJMO voor de herschreven submit