Schrappen godslastering inzet Kamerdebat

Icoon PolitiekMorgen (donderdagmiddag) zal de Tweede Kamer debatteren over de vraag of het verbod op smalende godslastering uit het wetboek van strafrecht moet worden gehaald. Het debat, dat plaatsvindt op verzoek van de SP, belooft op voorhand al spannend te worden. Volgens de SP is het bewuste artikel 147 onnodig omdat andere artikelen al voorzien in strafbaarstelling van belediging.

Voor een Kamermeerderheid is de steun van de PvdA onontbeerlijk. In 2004 was er al een mogelijkheid om het artikel uit het wetboek van strafrecht te krijgen. Dat gebeurde vlak na de moord op Theo van Gogh toen toenmalig CDA-minister van Justitie Piet Hein Donner het artikel juist wilde oppoetsen, tot woede van een groot deel van de Tweede Kamer. D66 ging toen in de aanval door juist een voorstel in te dienen om het bewuste artikel 147 af te schaffen, omdat er al genoeg beperkingen zijn aan de vrijheid van meningsuiting, zoals het verbod op discriminatie.

Een motie die werd ingediend, werd evenwel verworpen door de christelijke partijen, de PvdA, SP en GroenLinks.  De linkse partijen, die in principe voor afschaffing waren, stemden toen tegen omdat de motie olie op het vuur zou gooien van de gespannen situatie na de moord op Van Gogh.

'Tijd nu wel rijp'
De SP acht nu de tijd evenwel rijp voor afschaffing. Oók de Tweede Kamerfractie van de PvdA zal morgen pleiten voor een eind aan het verbod. Maatschappelijk is het weliswaar ook nu onrustig, met de anti-koranfilm van Geert Wilders in aantocht. ''Maar er zijn elke dag wel spanningen'', zegt PvdA-Kamerlid Ton Heerts vandaag in dagblad De Pers.

CDA en ChristenUnie, de coalitiepartners van de PvdA, zijn faliekant tegen het schrappen van het verbod. Daarom houdt de PvdA een slag om de arm. ''Als afschaffing van het verbod voor hen volkomen onaanvaardbaar is, zal ik opnieuw de temperatuur meten. Ik wil hen niet onnodig voor het hoofd stoten'', aldus Heerts.

De ChristenUnie gaat in ieder geval later vandaag vol in de aanval. ''Ik hoop dat ik de PvdA ervan kan overtuigen dat die partij in deze tijd van religieuze spanningen wel degelijk het verkeerde signaal geeft'', zo citeert De Pers CU-Kamerlid Ed Anker.   Vanuit de PvdA is er grote druk geleverd om juist vóór afschaffing te stemmen door filmmaker en prominent kritisch PvdA-lid Eddy Terstall. Als de sociaal-democraten nu weer tegenstemmen, verlaat hij de partij. 

De wet inzake smalende godslastering werd ingesteld in 1932 door de grootvader van Piet Hein Donner. Deze Jan Donner (van de toenmalige Anti-Revolutionaire Partij) kwam met die wet om communisten aan te pakken die in hun partijblad De Tribune  enige artikelen en spotprenten tegen de christelijke godsdienst publiceerden.