D66 dient motie godslastering toch in

D66-kamerlid Lousewies van der Laan heeft vanmiddag een motie ingediend om de artikelen over godslastering "in heroverweging te nemen". De motie is medeondertekend door GroenLinks en de LPF en zal waarschijnlijk bij de stemming volgende week ook gesteund worden door de VVD en de PvdA. Dit zou een kamermeerderheid opleveren. De christelijke partijen zijn allen tegen.

Van der Laan vindt het niet goed dat de artikelen zich enkel richten op belediging van gelovigen. "Ik kan me niet voorstellen dat iemand een domme christen noemen kwetsender is, dan iemand een domme neger noemen", zo zei zij in het parlement. Daarnaast geeft het kamerlid aan dat de artikelen nauwelijks worden gebruikt. Gisteren werd de nu ingediende motie al aangekondigd. Toen werd echter nog gesproken over het schrappen van de artikelen 147 en 147a. Van der Laan: "De bedoeling is schrappen. Alleen is schrappen geen juridische term, dus heb ik er heroverwegen van gemaakt."

Het kabinet is het niet eens met de motie. De ministers Donner van Justitie en Verdonk van Integratiebeleid hebben vanochtend nog een brief naar de kamer gestuurd met het verzoek van de motie af te zien. Volgens de bewindslieden gaat van een discussie over een dergelijk gevoelig onderwerp op dit moment "een verkeerd signaal uit." Afgelopen weekend liet Donner op een CDA-congres nog weten dat de artikelen over godslastering meer gebruikt zouden moeten worden.