Nieuws
Docenten kritisch over gratis schoolboeken

Dat blijkt uit onderzoek dat de Groep Educatieve Uitgeverijen (GEU) liet houden onder 1114 leerkrachten en dat vandaag bekend is gemaakt. De leerkrachten maken zich verder zorgen dat zij minder te zeggen krijgen over met welk lesmateriaal er gewerkt gaat worden.
Woordvoerder Stephan de Valk (GEU) geeft aan dat de zorgen van de docenten niet zomaar uit de lucht komen vallen. ''In het basisonderwijs hebben we gezien dat soms lang met oude boeken gewerkt bleef worden waarin bijvoorbeeld geen recente geografische aanpassingen waren verwerkt. Ook leerden kinderen rekenen met kwartjes terwijl de euro allang was ingevoerd.''
De GEU vindt het in principe een goede zaak dat ouders worden ontlast als scholen vanaf 2008 geld krijgen om schoolboek voor de scholieren te kopen. Maar de branchegroep wijst er wel op dat er vooralsnog niet voldoende geld lijkt te worden uitgetrokken voor de aanschaf van lesboeken. Verder mist de organisatie garanties dat scholen het geld ook echt besteden om lesboeken te kopen.
<Insert stoer berichten hier>
[..]
fotofotofotofotofotofotofotofotofoto
[..]
Ben ik nu ook zielig? foto
Kwartjes horen trouwens bij de Nederlandse cultuur, ook na invoering van de euro. foto
-From Belgium
foto
+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=
- - - - war is peace - - - - freedom is slavery - - - - ignorance is strength - - - -
Daarnaast is het al jaren zo dat gezinnen die te weinig geld hebben voor de schoolboeken, deze al vergoed krijgen door de overheid. Van deze maatregel profiteren dus weer alleen de rijkeren die het eigenlijk wel konden betalen. en de scholen zijn weer de spreekwoordelijke lul die nog een extra uitgave post krijgen in tijden waarin veel bezuinigd moet worden. foto
Rook en drink
zo goed?
+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=
- - - - war is peace - - - - freedom is slavery - - - - ignorance is strength - - - -
neuk een hoer
eet een kaneelstaaf
foto
+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=
- - - - war is peace - - - - freedom is slavery - - - - ignorance is strength - - - -
De laatste jaren hebben uitgevers er een gewoonte van gemaakt om zo'n beetje ieder jaar een nieuwe druk uit te geven. Dat is leuk, maar absoluut niet nodig. Pedagogische inzichten veranderen in periodes van vele jaren, niet in een paar maanden.
Bovendien: de klachten komen via de Groep Educatieve UITGEVERIJEN. Ja, nogal wiedes dat zij graag hebben dat er lekker vaak nieuwe boeken gekocht worden. Dat brengt geld in het laatje. foto
daarom liep je aids op?
(de anti-dicht piet die wel kan rijmen)
Ga liever onderling concureren met goed onderwijsmateriaal. Ontwikkel het eventueel zelf als school en biedt dat aan je studenten aan, zeker met sommige vakken is dit goed te doen. Hierdoor kun je je als goede (want ieder jaar kun je je curriculum aanpassen) budget (want het is goedkoop) school profileren.
Lijkt mij beter dan geld van het ene algemene potje naar het andere verschuiven.
Of maak er een inkomensafhankelijke toeslag van, zodat mensen die het echt nodig hebben krijgen.
Al met al is het hetzelfde als de hypotheekrente aftrek, het stimuleert niet dat mensen zelf doorstromen (boeken onderling doorverkopen) en dat de markt op de prijzen let (scholen zullen gewoon altijd het budget opmaken en alleen maar meer willen).
Ranja: "mijn bukgeit begrijpt mj niet. "
Sowieso is het een schande dat scholen zich nog steeds voor het karretje van de educatieve uitgeverijen laten spannen.
Hoe zit het daar eigenlijk met de bonussen?
Ranja: "mijn bukgeit begrijpt mj niet. "
Als mensen zelf hun boeken moeten betalen, dan gaat een school natuurlijk niet zijn eigen materiaal ontwikkelen, want dat kost geld, terwijl de boeken een school niks kosten. Nu moet de school de boeken zelf gaan betalen en worden ze dus gestimuleerd om wél zelf iets te ontwikkelen, als dat goedkoper is.
Bovendien werkt het efficiëntie in de hand. Vroeger kon een docent rustig ieder jaar een nieuw boek vragen, wat heel duur is voor de leerlingen, omdat zij dan hun boeken niet meer verkocht krijgen cq omdat de boekenfondsen hun boeken dan maar één of twee jaar kunnen verhuren. Nu zullen boeken waarschijnlijk langer gebruikt worden, en dat is hoe dan ook goedkoper.
Prima dus. foto
Veel producenten/uitgevers van schoolboeken maken gewoon dik misbruik van het feit dat mensen ze MOETEN aanschaffen, en verkopen die boeken gewoon echt DIK boven kostprijs.
Zou beter zijn als de overheid, naast deze maatregel van gratis boeken, ook eisen gaat stellen aan de uitgevers over de maximum prijs van een boek. Heel simpel. En uiteraard er op toezien dat je dan niet opeens 4 dunne boekjes moet aanschaffen voor 1 vak in 1 lesjaar, want anders gaan ze dat flikken natuurlijk.
Want als je bijvoorbeeld alleen al kijkt hoeveel duurder bijvoorbeeld de engelstalige leerboeken zijn in Nederland, vergeleken met wanneer je dat EXACT HETZELFDE BOEK koopt/besteldt in het buitenland, dan is het hier in Nederland vaak al dubbel, zoniet 3 of 4 keer zo duur. Tja... dan weet je dat er megawinsten op gemaakt worden, en in dit soort gevallen, waarbij mensen verplicht zijn zo'n boek aan te schaffen, vind ik dat niet kunnen foto
Het idee van gratis schoolboeken is in principe wel goed, alleen ik ben bang dat uitgeverijen gewoon veels te hoge prijzen vragen voor de boeken, en dat dat gewoon veels te veel geld gaat kosten wat eigenlijk dus gewoon een vorm van oplichting is.
Dus ik stel voor dat de overheid ook eisen gaat stellen over de max prijs en minimum inhoud, van de boeken (gewoon 1 boek per vak per laasjaar, voor MAXIMAAL 25 euro ofzo - Ik heb het dan dus gewoon over een boek met gewoon voldoende inhoud etc, dus geen halve folder of whatever)
Wat was vroeger het probleem?
Scholen besloten welke boeken er gekocht moesten worden, maar zij hadden weinig reden om rekening te houden met de prijs, want hun kostte het toch niets. De leerlingen moesten de boeken toch wel kopen, dus konden uitgeverijen ze zo duur maken als ze zelf wilden.
Concurrentie was er dus eigenlijk niet en uitgeverijen maakten daar misbruik van.
Nu:
Nu moeten scholen de boeken kopen en hebben ze dus wél een hele goede reden om de prijs mee te wegen in de keuze voor een boek. Daardoor kunnen uitgeverijen de boeken niet te duur maken, want dan kiezen scholen een ander boek, of gaan ze hun eigen methodes ontwikkelen.
Iedereen moet gewoon 'n laptop krijgen (eventueel in bruikleen) en de leerstof kan op 'n usb stick worden gezet. Weg met alle boeken. Da's nog beter voor 't milieu ook!
En goed voor het milieu is dat ook niet, zowel de productie als het gebruik van een computer kost erg veel energie. Om maar niet te spreken over afleiding in de les... foto
OOK loop je het risico dat uitgeverijen en scholen gewoon afspraken gaan maken. 'Als jouw school nou besluit om ONZE boeken te kopen, dan schenken we u/uw school 5 euro per verkocht boek foto '
Dus ik denk dat je dat soort berichten zult horen, over een paar jaar. Helaas.
En een paar extra boeken... tja... Of je koopt ze over van een school die op een ander boek overstapt. Of je besluit om iets groter in te slaan. Of je accepteert dat je die paar extra boeken iets boven de prijs moet kopen. Ik zie geen probleem.
Iedere leerling een eigen log-in uiteraard, en dan klassikaal met een laptop inloggen vanuit het klaslokaal naar die site, en daar staat alle info en de oefeningen etc die je moet doen. Ook een mogelijkheid geven voor de leraar om als soort 'moderator' van je eigen klas te fungeren op die site, en je bent al een heel eind op weg.
Dan moet de leerling wel een eigen laptop hebben, maar goed, dat is voordeliger dan al dat gedoe met ieder jaar nieuwe boeken enzo. En de specs hoeven niet perse hoog te zijn, want je doet alles online.
Beteft de kwaliteit van de schoolboeken: veel heel dure schoolboeken zijn vaak waardeloos vanwege de brakke informatie die erin staat.
Zet de leerstof gewoon droog, beknopt, met duidelijke uitleg en een samenvatting in het boek. Zonder plaatjes. Dat is pas efficiënt en als de leerling dat ''saai'' vindt is het zijn/haar probleem.
Ik bedoel dat een school kan kiezen uit een boek dat 15 euro kost, en uit een boek dat 18 euro kost. Dan komt de uitgever van dat boek van 18 euro langs, en belooft de school 5 euro (beetje grof en overdreven) per verkocht boek, wanneer ze zijn boeken kopen...
Of ze kopen degene die de beslissing moet nemen gewoon persoonlijk om.
TV series: Boardwalk Empire | Burn Notice | Dexter | Game of Thrones | Impractical Jokers | Luther | Sherlock | Sons of Anarchy
Persoonlijk omkopen zou wel kunnen, maar ja, dat kan de leverancier van tafels ook. Of die van energie. Of die van koffie. Of welke leverancier dan ook.
"Ze zijn toch gratis?"
Ze kunnen ook echt niet denken in Den Haag af en toe.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
Een wiskunde boek kost al 80 euro per stuk, een redelijke afschrijvingstermijn is 5 jaar. Deze termijn word door veel scholen nu niet gebruikt. Is ook te merken want de gemiddelde huur- en koopprijs van het schoolboekenpakket per kind per jaar is ¤ 340,=. De huurprijs loopt uiteen van ¤ 195,= tot 487,=.
Voor koop liggen de bedragen voor hetzelfde vakkenpakket tussen de ¤ 581,= en 959,=.
Kortom dit word een grote chaos volgend jaar.
Overigens, als de overheid domweg zelf in de hand houdt wat er in de boeken staat en met een team dat up-to-date houdt kunnen ze voor een fractie van de prijs gedrukt worden.
Vroeger had degene die de keuze voor een boek maakte geen belang bij een lagere prijs. Nu wel.
Straks is er een vast budget, en reken maar dat de verhuurbedrijven onder luid geklaag een pakket precies voor die prijs aanbieden. Dalende kosten zijn dan hun winst die we via de staat betalen, en niemand die er iets van merkt.
Uiteindelijk betalen we de schoolboeken, of dat nu via de belastingdienst gaat of direct vanuit de ouders. Door een vaste prijs neer te zetten kunnen ze niet goedkoper worden waar vroeger wel mogelijk was. Het is dus de vraag of deze methode wel zo handig is.
Edit: als de staat nou eens *bronmateriaal* gratis ter beschikking stelt of zelfs de boeken drukt, dan zijn we een stuk verder, en is ons onderwijssysteem niet een melkkoe voor uitgevers meer.
Het is juist goed dat er niet afgedwongen wordt dat dat geld per se aan boeken besteed wordt. Ja, dat vinden de uitgevers natuurlijk vervelend, zoals in dit bericht staat, en niet voor niets. foto
Die scholen zien de bui al hangen, wel leuk dat ze niet gewoon kunnen zeggen dat ze dik geld verdienen aan al die verkochte schoolboeken.
Eigenlijk wel leuk dit.
Scholen kunnen ook nu al meer lesgeld gaan vragen.
Waarom eisen ze niet gewoon dat de school de boeken levert, klaar. Dan zijn de kosten netzogoed duidelijk en hoeft de staat niet 306 euro bij te leggen voor een resultaat wat idealistisch bedoelt is maar waar totaal geen binding geeist is tussen de subsidie en het doel.
het gaaat best wel slecht want als scholen dat geld krijgen voor die lesboeken gaat het tog nie daar heen dat gebruiken ze voor lekkere koekjes bij vergaderingen en 30 taarten bij een diploma uitreiking á 27 euro per taart foto
Je kan bij een uitgever meestal navragen wat er is veranderd ten op zichte van de vorige versie. In de meeste gevallen zal dit hoogstens een paar spelfouten zijn
De 'gratis' schoolboeken zijn natuurlijk niet gratis, ze worden uit de belastingpot betaald. Door de schoolleidingen voordeel te geven bij het aanschaffen van goedkopere boeken, wordt afbreuk gedaan aan de kwaliteit van een van de allergoedkoopste maar zeer belangrijke leermiddelen. Een extreem onverstandige maatregel. Over vijf jaar gebruiken ca. 100.000 leerlingen niet meer het boek dat hun docent als 'beste boek op de markt' aanmerkt.
We zijn weer eens dom met z'n allen. Maar ja, het gaat dan ook over onderwijs.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken