Twee jaar cel voor oud-BVD medewerker

Icoon JustitieDe rechtbank in Den Haag heeft oud-BVD'er Paul H. vandaag tot twee jaar cel veroordeeld. H. krijgt de straf voor het meenemen van staatsgeheime documenten over een onderzoek naar een groep van 'topcrimineel' Mink K.

Van het lekken van informatie sprak de rechtbank H. vrij; zij acht niet bewezen dat hij de informatie van de voormalige inlichtingendienst aan K. heeft verkocht.

De rechtbank sprak twee medeverdachten integraal vrij. Justitie verdacht hen ervan de gevoelige informatie van H. te hebben gestolen en aan dagblad De Telegraaf te hebben doorgespeeld.

De zaak kwam aan het rollen na een publicatie in januari vorig jaar in De Telegraaf. Hierin stond informatie uit het BVD-onderzoek naar K. De krant meldde onder meer op basis van de documenten dat de groep van K. miljoenen reserveerde voor het omkopen van politie- en justitiepersoneel.

Met het geld kocht Mink K. onder meer politiedossiers. Ook zouden liquidaties zijn uitgevoerd met door de politie in beslag genomen wapens, die voor de gelegenheid werden 'uitgeleend'. Er is later echter nooit hard bewijs voor deze corruptie op tafel gekomen.

H. ontkent dat hij de geheime BVD-informatie aan Mink K. heeft gegeven. De ex-medewerker van de BVD zegt dat hij er is ingeluisd door de twee medeverdachten. Die hebben hem, volgens eigen zeggen, het lekken in de schoenen geschoven, uit rancune wegens een zakelijk geschil. Paul H. had namelijk een aanzienlijke schuld bij een van de twee medeverdachten.