Merkel kan Poolse president niet overtuigen

Icoon EuropaDe Duitse bondskanselier Angela Merkel is er niet in geslaagd de Poolse president Lech Kaczynski gisteravond over te halen zijn dreigement in te trekken om zijn veto gebruiken tegen het ontwerp-EU-verdrag. Dat meldde persbureau Reuters.

Beide leiders spraken in 'een goede atmosfeer' vier uur met elkaar in Meseberg, aldus een Duitse zegsman. Er werden verder geen mededelingen over het gesprek gedaan.

Een adviseur van de Poolse president toonde zich voor het overleg even buiten Berlijn al somber. "Het algemene idee is dat als een redelijk compromis is bereikt, de andere landen het wel Subheaderzullen steunen. Maar op het moment zie ik nog geen doorbraak", zei adviseur Mareek Cichocki tegen de Poolse nieuwszender TVN24.

De Poolse regering keert zich fel tegen het systeem van stemmenweging in het ontwerp-EU-verdrag.
De EU-top is op 21 en 22 juni in Brussel. Tot die tijd zal Merkel blijven overleggen met Europese leiders. Merkel wil tijdens de top tot een routekaart komen waarbij alle 27 EU-lidstaten het verdrag ratificeren voor de verkiezingen van het Europees Parlement in 2009. "Om zover te komen is het wel noodzakelijk dat alle landen compromissen sluiten", zei Merkel in haar wekelijkse podcast kort voor het begin van het gesprek met Kaczynski.