Slaappatroon WhatsApp-gebruikers makkelijk te volgen

Het is erg eenvoudig om het WhatsApp-gebruik en slaappatroon van WhatsApp-gebruikers te volgen. Hiervoor is het niet nodig dat een WhatsApp-gebruiker jou in zijn of haar contactpersonenlijst heeft staan, het weten van het telefoonnummer van het nietsvermoedende doelwit is hiervoor al voldoende.

Aan de hand hiervan is het mogelijk te zien wat zijn of haar status is, of hij of zij online is, en wanneer hij of zij het laatst is gezien. Deze informatie kan verkocht worden aan zorgverzekeraars en kredietbureaus, stelt software-engineer Robert Heaton. Zij zouden geïnteresseerd kunnen zijn in informatie die wijst op "afwijkend gedrag".

Op Hacker News worden nog andere scenario's geschetst. Zo zou het via de statusinformatie mogelijk zijn om te bepalen welke vrienden in een contactenlijst contact met elkaar hebben. Ook zou op deze manier uit te vissen zijn of mensen een relatie of affaire hebben, of vreemdgaan.

Heaton maakte een eenvoudig script dat met een interval van 10 seconden steeds statusgegevens van een WhatsApp-gebruiker bij WhatsApp opvraagt. Hij verwerkte deze gegevens vervolgens in een grafiek, waardoor het slaappatroon van de gebruiker die hij wilde volgen duidelijk werd.

Gebruikers kunnen zelf instellen of zij hun "laatst gezien" status willen tonen, maar standaard is deze status altijd zichtbaar voor iedereen. Daarnaast is het voor een gebruiker niét mogelijk te verbergen dat hij of zij online is, waardoor deze informatie voor kwaadwillenden altijd beschikbaar is.

Slaappatroon WhatsApp-gebruikers makkelijk te volgen (Foto: ANP)
Slaappatroon WhatsApp-gebruikers makkelijk te volgen (Foto: ANP)