NBA: Tweede zege Cavaliers en Spurs

In de NBA zijn de play-offs begonnen. Vannacht speelden de Cleveland Cavaliers hun tweede wedstrijd tegen Indiana. Met een Big Three in optima forma werd ook deze wedstrijd gewonnen: 117-111. De San Antonio Spurs wonnen vanaf de vrijeworplijn van de Memphis Grizzlies: 96-82.

Na de nederlaag in de eerste wedstrijd van de serie verzuchtte Pacers-ster Paul George dat hij er genoeg van had om steeds van LeBron James te verliezen. Het is te begrijpen. James is al jaren ongeslagen in de play-offs in het oosten en George is daar als geen ander slachtoffer van. In 2012, 2013 en 2014 werd hij met de Indiana Pacers uitgeschakeld door James, die toen nog bij de Heat speelde.

Ook met de Cavaliers weet James het leven van George bijzonder onaangenaam te maken. Cleveland liep in eigen huis snel uit naar een ruime voorsprong. Indiana keek bij ingang van het laatste kwart tegen een 96-78 achterstand aan. De Pacers wisten zich toch nog in de wedstrijd te spelen. In de laatste minuut bracht George met een driepunter het verschil terug naar vier, maar dichterbij liet de kampioen het niet komen. Cleveland won met 117-111.

De grote drie maakten het verschil voor de Cavaliers. Kyrie Irving maakte 37 punten, Kevin Love was praktisch foutloos vanaf het veld en eindigde met 27 punten en 11 rebounds en James heerste aan beide kanten van het veld: 25 punten, 10 rebounds, 7 assists, 4 steals en 4 blocks.

Paul George was de grote man voor Indiana, de forward noteerde 32 punten, 8 rebounds en 7 assists. De volgende twee wedstrijden worden in Indiana gespeeld en de Pacers kunnen hoop putten uit het feit dat ze in beide nederlagen dicht bij de overwinning zijn geweest en dat de Cavaliers-starters diep moesten gaan om te winnen.

Kampioen Cavaliers verslaat de Pacers. Bron: YouTube

San Antonio won ook haar tweede wedstrijd. De Spurs leidden praktisch de hele wedstrijd tegen de Memphis Grizzlies en San Antonio won vrij eenvoudig met 96-82. Na afloop van de wedstrijd uitte Grizlies-coach David Fizdale zijn frustratie over de scheidsrechters in de media. Fizdale noemde de scheidsrechters onprofessioneel. Volgens hem gaven ze het team van de ervaren coach Gregg Popovich te veel het voordeel van de twijfel. Als bewijs voerde hij aan dat de Spurs 32 maal mochten aanleggen vanaf de vrijeworplijn, tegen vijftien keer voor zijn ploeg.

Fizdale heeft misschien een punt. De Grizzlies spelen dichterbij de basket, waar je meer fouten en dus vrije worpen mag verwachten. Memphis heeft ook een reputatie als ‘harde’  ploeg, wat de scheidsrechters mogelijk mede heeft beïnvloed. De NBA vindt het echter niet leuk als de professionaliteit of integriteit van de scheidsrechters in twijfel wordt getrokken. Fizdale kan een flinke boete tegemoet zien.

Of de vrije worpen wel of niet terecht zijn deed er voor Kawhi Leonard niet toe. De enige superster bij de Spurs mocht negentien keer aanleggen en raakte alle schoten. Leonard eindigde met 37 punten. Tony Parker lijkt in de play-offs ontwaakt uit een lange winterslaap en wist ook vijftien punten te maken.

Memphis mag zich opmaken voor twee thuiswedstrijden in de ‘Grindhouse’. In de basketbalarena van Memphis worden geen punten weggegeven en zal je als tegenstander een overwinning altijd met hard werken moeten verdienen. Na de tirade van Fizdale zullen fans en spelers extra gemotiveerd zijn.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Indiana Pacers 117-111
San Antonio Spurs – Memphis Grizzlies 96-82


Eastern Conference play-offs

Boston Celtics 0 – 1 Chicago Bulls
Cleveland Cavaliers 2 – 0 Indiana Pacers
Toronto Raptors 0 – 1 Milwaukee Bucks
Washington Wizards 1 – 0 Atlanta Hawks

Western Conference play-offs

Golden State Warriors 1 – 0 Portland Trail Blazers
San Antonio Spurs 2 – 0 Memphis Grizzlies
Houston Rockets 1 – 0 Oklahoma City Thunder
Los Angeles Clippers 0 – 1 Utah Jazz