Wereldrecords indoormarathon in New York

Tijdens de Armory NYC Indoor Marathon in New York is zaterdag zowel bij de mannen als bij de vrouwen een wereldrecord gelopen. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de indoormarathon in officiële wedstrijden nauwelijks gelopen wordt en de tijden staan dan ook een stuk minder scherp dan op de weg. De records worden ook niet officieel erkend door wereldatletiekbond IAAF.

De 28-jarige Amerikaan Christopher Zablocki legde de 211 rondjes van 200 meter bij de mannen het snelst af. Met een eindtijd van 2:21.48 uur dook hij acht seconden onder het oude wereldrecord. Dat stond op naam van Malcolm Richards, die vorig jaar - eveneens in New York - het zeven jaar oude record brak.

Bij de vrouwen raakten de Amerikanen het record kwijt. Vorig jaar kwam Allie Kieffer in haar eigen New York tot 2:44.44 en die tijd ging er ruimschoots aan. De 43-jarige Finse Laura Manninen ging er met veertig rondjes te lopen vandoor en snelde naar 2:42.30, een ruim nieuw wereldrecord. Kate Pallardy werd in haar thuisstad tweede en dook met 2:44.11 ook onder het oude mondiale record. 

De records zorgen naast een plekje in de officieuze recordboeken ook voor een financiële bonus: Zablocki en Manninen mogen vijfduizend dollar bijschrijven, plus duizend euro voor de overwinning.