Advocaat Klaas Otto had drugslab thuis

Niet alleen wordt Jan Piet van R., advocaat van No Surrender-oprichter Klaas Otto, verdacht van het beïnvloeden van getuigen, hij zou ook een niet meer werkend drugslab en 3,4 kilo amfetamine in zijn huis in Den Haag hebben. De 69-jarige Van R. en de 45-jarige partner van Otto werden afgelopen maandag gearresteerd.

Ook de partner van Otto wordt verdacht van het intimideren van getuigen. Zowel zij als de advocaat zou dat in opdracht van de motorclub-oprichter hebben gedaan. De advocaat zou ook briefjes hebben aangenomen en buiten de gevangenis hebben gesmokkeld.

De rechter-commissaris bepaalde donderdagmiddag dat de twee nog twee weken vast blijven zitten.

Schorsing
Van R. heeft in het verleden opgetreden voor No Surrender, onder meer in een rechtszaak over de vergunning van het clubhuis in Zundert. De advocaat komt uit Den Haag en heeft zijn kantoor in Amsterdam.

Een lid van de Amsterdamse advocatenorde was er dinsdag bij toen het drugslab in het tuinhuis van de advocaat werd ontdekt. Voor deken Pieter van Regteren Altena is de vondst van de drugs en het drugslab meer dan voldoende reden om onmiddellijk om schorsing van de advocaat te vragen. "Aan de procedure wordt gewerkt", reageerde hij donderdag. De raad van discipline kan het schorsingsverzoek mogelijk volgende week al behandelen.

Klaas Otto (49) zit sinds afgelopen vrijdag weer in de gevangenis. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van afpersing en witwassen. Ook zijn zoon en schoonzoon zijn verdachte in de zaak.

Advocaat Klaas Otto had drugslab thuis
Advocaat Klaas Otto had drugslab thuis (Foto: ANP)