Joling houdt Nauta van zich af en wordt Nederlands kampioen

Marije Joling heeft zondag voor het eerst in haar carrière de Nederlandse allroundtitel veroverd. De 29-jarige Joling moest op de afsluitende vijf kilometer in een rechtstreeks duel een voorsprong van 4,28 seconde op Yvonne Nauta zien te verdedigen en dat lukte. Tot dit jaar had ze zelfs nog nooit op het podium gestaan bij een NK allround.

Nauta was uiteindelijk anderhalve seconde sneller dan Joling op de 5000 meter.  Nauta reed 7.05,25 en Nauta 7.06,87.  Joling heeft ook het laatste startbewijs voor de WK allround bemachtigd. Antoinette de Jong en Ireen Wüst waren al zeker van een WK-ticket.

Carlijn Achtereekte won de vijf kilometer in een kampioenschapsrecord van 7.00,78 en verzekerde zich daardoor nog van NK-brons. Annouk van der Weijden (derde op de vijf kilometer in 7.05,49) viel met een vierde plaats net naast het podium. Linda de Vries stond na drie afstanden plek twee, maar met 7.13,11 zakte ze naar plaats vijf in het eindklassement. 

Wüst, al Europees kampioen allround, besloot dit toernooi te laten schieten en mee te doen voor de NK sprint. De gebruikt het sprinttoernooi als trainingstoernooi. 

Marije Joling voor het eerst Nederlands kampioen. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Marije Joling voor het eerst Nederlands kampioen. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)