Cain Velasquez gedwongen uit UFC 207 gehaald

Opnieuw is het de beurt aan Cain Velasquez om vanwege gezondheidsredenen een UFC-gala af te moeten zeggen. Maar deze keer was de wil er bij de veelgeplaagde zwaargewicht wel degelijk om, samen met Fabricio Werdum, volgende week in de octagon te staan. 

De hele carriëre van Velasquez staat inmiddels bol van de blessures. Hij is al zeven keer geopereerd en in 2014 is hij zelfs zijn titel bij de zwaargewichten bijna kwijtgeraakt, omdat hij door blessures langer dan een jaar inactief was en zodoende zijn titel niet kon verdedigen. Vijf dagen na UFC 207 staat de volgende operatie al weer op de agenda. Een operatie waarbij een rugzenuw meer ruimte wordt gegund door een stukje wervel af te veilen.

Maar het was de Mexicaan zelf die, in de afgelopen periode, zijn blessure probeerde te bagatelliseren. Tussen de regels door was echter wel duidelijk dat deze rugblessure de zwaargewicht wel degelijk parten speelde. Bekentenissen dat hij slechts tien minuten achtereen kon staan en het feit dat hij zelfs zijn heil zocht in het gebruik van cannabidoïnen-olie om de pijn te onderdrukken, deed vele fans al vrezen voor wéér een afzegging. Toch bleef Velasquez volhouden dat hij op UFC 207 hoe dan ook de drie rondes van vijf minuten kon vechten.

Fans steken de draak met mentaliteit Velasquez (Bron: Sherdog.com)
Fans steken de draak met mentaliteit Velasquez (Bron: Sherdog.com) 

Deze keer was het niet Velasquez die de knoop doorhakte, maar de Nevada State Atletic Commission (NSAC). De NSAC is het hoogste ambtelijke orgaan die, exclusief voor de staat Nevada, de vechtsport in het algemeen reguleert. Zij geven alle vergunningen af voor gala's en vechters en zij vonden het onverantwoord dat Velasquez op 30 december in deze conditie zou vechten. 'Na bestudering van het medisch dossier en het afnemen van een aantal interviews zijn we tot de conclusie gekomen dat dhr. Velasquez niet fit genoeg is om te vechten. We begrijpen dat de financiële impuls voor vechters aantrekkelijk genoeg is om tóch deel te willen nemen aan een gevecht, maar het is de taak van de NSAC om de vechters hiertegen in bescherming te nemen. We hebben geconcludeerd dat dhr. Velasquez fysiek erg veel last ondervindt van zijn blessure en we verwachten dat dit door het aankomende gevecht een ernstig gevaar voor de verdere gezondheid van dhr. Velasquez zou kunnen gaan opleveren.' Velasquez is het niet eens met deze conclusie en voelt zich nog steeds in staat om een gevecht aan te gaan.

De UFC heeft inmiddels in een verklaring laten weten de conclusie van de NSAC te respecteren en heeft het gevecht met Werdum van het schema gehaald. Voorlopig zal er geen vervanging voor Werdum worden gezocht, maar een aantal zwaargewichten hebben zich inmiddels al wel spontaan aangeboden. Onder andere de Nederlander Stefan Struve, die zich al aan het voorbereiden is op zijn gevecht tegen Junior Dos Santos in februari, wil graag.


Werdum liet weten dat hij na zijn zware trainingskamp hoe dan ook wil vechten en het maakt hem niet uit tegen wie, maar op Instagram geeft ‘Vai Cavalo’ toe wel een voorkeur te hebben voor een Braziliaans onderonsje tegen Junior Dos Santos, de nummer twee op de ranking. Dos Santos verklaarde op Twitter inderdaad gepolst te zijn om de plek van Velasquez in te nemen, maar beschuldigde Werdum ervan uiteindelijk de partij te weigeren.


Voor de fans zou dit trouwens een mooie herhaling zijn van hun gevecht in 2008. Tijdens UFC 90 sloeg Dos Santos Werdum al binnen twee minuten knock-out. Mocht dit gevecht er misschien dan toch van komen, dan zal voor Struve een nieuwe tegenstander gezocht moeten worden. Inmiddels lijkt Werdum zich neer te leggen bij de beslissing van de UFC om geen vervanger op te roepen. Op Instagram plaatste hij vannacht deze veelzeggende foto.

Werdum vs Miocic voor de titel (Bron: Instagram/Werdum)
Werdum vs Miocic voor de titel (Bron: Instagram/Werdum)

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Het huidige schema:
Amanda Nunes (c) vs Ronda Rousey (om de titel in het bantamgewicht)
Dominick Cruz (c) vs Cody Garbrandt (om de titel in het bantamgewicht)
T.J. Dillashaw vs John Lineker
Louis Smolka vs Ray Borg
Johnny Hendricks vs Neil Magny
Dong Hyung Kim vs Tarec Saffiedine
Mike Pyle vs Alex Garcia
Antonio Carlos Junior vs Marvin Vettori
Tim Means vs Alex Oliveira
Brandon Thatch vs Niko Price

UFC 207 wordt op 30 december gehouden in een uitverkochte T-Mobile Arena in Paradise, Nevada. Dit gala is te volgen via kanaal 2 van betaalzender FOXsports. De uitzending begint op zaterdag om 01:00 uur met een uitgebreide samenvatting van UFC 206, waarna om 04:00 uur de live-uitzending van UFC 207 begint.