Van Gerwen pakt nieuwe World Matchplay-titel na zege op Taylor

Darter Michael van Gerwen heeft voor de tweede keer op een rij de World Matchplay op zijn naam geschreven. Mighty Mike won in de finale van het toernooi in Blackpool van Phil Taylor. Het werd 18-10. Van Gerwen mag 100.000 Britse pond bijschrijven (120.000 euro). Taylor moet het doen met de helft. 

De finale begon moeizaam. Van Gerwen kon de triples niet vinden en uiteindelijk had Taylor vijf pogingen nodig op de dubbel zijn eerste leg te winnen. Twee legs later had Taylor weer moeite om de dubbel te vinden, Van Gerwen stond klaar en noteerde de eerste break van de wedstrijd. Hij leidde uiteindelijk bij de eerste pauze met 3-2. In het tweede deel van de partij hielden beiden darters eenvoudig hun begonnen legs, waardoor Van Gerwen met 6-4 voor kwam te staan. 

Van Gerwen hield Taylor onder druk. De Engelsman gooide 140 niet uit, waarna Van Gerwen direct toehapte en wel 67 uitgooide. Een leg later gooide Mighty Mike 110 uit, de eerste 100+-finish deze wedstrijd. De Van Gerwen-trein is op stoom gekomen en de Brabander pakte uiteindelijk alle vijf de legs van de derde sessie. Het werd 11-4. Op dit moment noteerde Van Gerwen 104 gemiddeld en 68% op de dubbels. Taylor bleef steken op 97 gemiddeld en 31% op de dubbels. 

De trein moest toch een versnelling terug nadat Taylor een kansje kreeg en Van Gerwen terugbrak. The Power kon zijn eigen leg daarna niet houden, waardoor het 12-5 werd. Taylor wist opnieuw te breaken en kon nu zijn eigen leg wel houden. Na twintig legs stond het 13-7. 

Beide darters hielden hun leg, waarna Van Gerwen op 14-8 opnieuw een break produceerde. Taylor beantwoordde dat met een 130-finish voor 15-9 en hield vervolgens ook zijn eigen leg met een 81-finish (15-10). Bij het ingaan van de vijfde pauze knalde Taylor er voor de tweede keer deze wedstrijd een 'IJslandse dans' uit om het publiek op te jutten. 

Helpen deed het niet. Van Gerwen bij rentree op het podium en plaatste opnieuw een break. Een leg later maakte Mighty Mike er en eind aan en won de partij met 18-10. Het is voor Van Gerwen zijn tweede World Matchplay-titel op een rij. Taylor verliest voor het eerst een finale in Blackpool, de overige vijftien finales wist hij te winnen. 

Michael van Gerwen prolongeert zijn World Matchplay-titel. (PRO SHOTS/Action Images)
Michael van Gerwen prolongeert zijn World Matchplay-titel. (PRO SHOTS/Action Images)