Waterpeil Waal fors lager door nieuwe dijken

Het waterpeil van de Waal, de drukstbevaren rivier van Europa, is met 30 centimeter gedaald door de aanleg van nevengeulen, nieuwe dijken en bredere uiterwaarden. Dat is donderdag gebleken bij de afsluiting van het werk aan de dijken rond Slot Loevestein, het laatste stuk van de grootschalige dijkverbetering langs de Waal.

Aan de waterstandsverlaging is gewerkt sinds sommige dijken in 1995 dreigden te breken door extreem hoogwater. Honderdduizenden mensen tussen de Duitse grens en Zaltbommel moesten toen hun huizen verlaten om een ramp te voorkomen.

"De mens is wat opgeschoven om de buurman meer ruimte te geven. Omdat de rivieren meer water moeten afvoeren. Omdat het nu nog goedschiks kan en we niet willen wachten tot het water het recht in eigen hand neemt", zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) donderdag.

Het Munnikenland rond Slot Loevestein is teruggebracht naar de situatie van voor de inpoldering in de jaren zestig van de vorige eeuw. Tussen de Waal en de Afgedamde Maas is een nieuwe dijk van 2 kilometer lang gebouwd, die er onder andere voor zorgt dat het slot niet meer op een eiland komt te staan bij hoogwater.

Het hele project van dijkverbeteringen in Nederland heeft miljarden gekost. Het is nu vrijwel overal klaar. Ondertussen staat er alweer een nieuw Deltaplan voor waterveiligheid tot 2050 op stapel.

Waterpeil Waal fors lager door nieuwe dijken
Waterpeil Waal fors lager door nieuwe dijken (Foto: ANP)