Volkswagen doet het beter dan gedacht

Volkswagen heeft het in het eerste kwartaal van het jaar beter gedaan dan verwacht. Topman Matthias Müller sprak van 'respectabele resultaten in moeilijke marktomstandigheden'.

De Duitsers spannen zich volop in om hun reputatie op te vijzelen. Voor het eerst sinds het dieselschandaal bij Volkswagen in september aan het licht kwam, heeft de automaker geen extra geld opzij gezet om de problemen het hoofd te bieden. Eerder nam het bedrijf een voorziening van ruim 16 miljard euro voor eventuele boetes en rechtszaken.

De operationele winst viel met 3,4 miljard euro ruim 3 procent hoger uit dan een jaar eerder. Ook was het resultaat beter dan de 2,7 miljard euro waar analisten door de bank genomen vanuit gingen. De nettowinst viel een vijfde lager uit op 2,3 miljard euro.

Winst
De operationele winst bij het merk Volkswagen kreeg als gevolg van de problemen wel een knauw. Deze viel met 73 miljoen euro fors lager uit dan de 524 miljoen euro een jaar eerder. Audi deed het met een operationele winst van 1,3 miljard euro iets minder goed dan de 1,4 miljard euro een jaar eerder. Porsche schroefde het operationele resultaat op van 765 tot 895 miljoen euro. Bij Skoda nam de operationele winst met 30 procent toe.

De omzet van het gehele concern viel met 51 miljard euro 3,4 procent lager uit dan een jaar eerder. Voor het hele jaar hield Volkswagen vast aan zijn eerdere voorspelling waarin een daling van de omzet met 5 procent wordt voorzien.

Overgangsjaar
Volkswagen benadrukte nogmaals dat 2016 een overgangsjaar is. Hoofddoel daarbij is het leggen van een fundament voor een nieuw en beter Volkswagen, zo liet Müller optekenen.

Volkswagen doet het beter dan gedacht
Volkswagen doet het beter dan gedacht (Foto: ANP)