Burgemeesters pleiten voor kleinere azc's

Twee Brabantse burgemeesters pleiten voor een andere, kleinschalige opvang van asielzoekers. Ze denken dat de oplossing voor de huidige problematiek ligt in beperkte opvangruimtes voor asielzoekers, waar vanaf het begin aandacht is voor integratie.

De beide burgemeesters, Mark Buijs (VVD) van Boxtel en Jan Hamming (PvdA) van Heusden, stuurden een open brief naar de Volkskrant, die deze maandag publiceert. De burgemeesters menen dat bij een kleinschalige opvang 'de vluchtelingen een gezicht krijgen' en 'de gemeenschap er omheen gaat staan'. Dat zou naar hun oordeel gebeuren als de azc's niet groter zijn dan vijftig of honderd vluchtelingen.

In hun open brief claimen zij te worden gesteund door de politietop, een Kamermeerderheid en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). 'Een kleinschalige opvanglocatie is leefbaarder en veiliger voor de vluchtelingen, voor de begeleiders en voor omwonenden', aldus Buijs en Hamming.

Goede ervaringen
Beiden zeggen goede ervaringen te hebben opgedaan in hun eigen gemeenten. Zij verwijzen naar Mariënkroon in Heusden en naar De Kleine Aarde in Boxtel. 'Kleinschalige locaties zijn bovendien gemakkelijker te vinden dan grootschalige en zorgen voor een betere spreiding over het land', schrijft het tweetal. 'Ze hebben ook veel minder impact op de omgeving en áls er zich problemen voordoen, zijn ook die kleinschaliger.'

Zij voeren verder aan dat veel Nederlanders zeggen dat ze niet tegen opvang zijn, maar wel tegen grootschalige opvang. 'Met dat geluid moeten we iets doen.'

Burgemeesters pleiten voor kleinere azc's
Burgemeester Jan Hamming (PvdA) van de gemeente Heusden. (Foto: ANP)