Timmermans ruilt visumplicht Turken voor 'Syriers'

In onderhandeling met de Turken over het 'vluchtelingen' probleem heeft Frans Timmermans van de Europese Commissie (EC) afgesproken dat Turkije 3 in plaats van 1 miljard euro krijgt voor verbeterde opvang. Tevens mogen Turken voortaan visumvrij naar Europese Unie (EU)-landen reizen.

De Vice-voorzitter heeft verder geregeld dat Turkije de status van een vluchtelingveilig land krijgt. Dit is van belang voor het eenvoudiger terug kunnen sturen van de vluchtelingen naar Turkije. Tevens zijn de onderhandelingen weer opgestart om de Turken tot de EU te laten toetreden.

Uiteindelijk heeft niet de EC hier het laatste woord over maar de EU-regeringsleiders. Tot nu toe was Nederland niet zo gecharmeerd van visumvrije Turken. Als Turkije echter wat beter zijn best doet om aan de Europese normen, zoals met paspoortuitgiftes en controles, te voldoen, is er wel ruimte daarvoor. Of Turkije zich ook moet houden aan de strenge Europese regels ten aanzien van vrije pers of het erkennen van de Armeense genocide, is niet bekend.