PvdA wil EU-migratietop met Turkije

Omdat de veiligheidssituatie in Turkije sterk verslechtert, wil de PvdA dat de Europese Unie een migratietop met Turkije organiseert. Daar zouden afspraken moeten worden gemaakt over een Europese bijdrage aan het verbeteren van de situatie van vluchtelingen en een gezamenlijke aanpak van mensensmokkel.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, en de Europese Commissie spraken woensdag ook ernstige zorgen uit over de "spiraal van geweld" in Turkije en riepen de Turkse autoriteiten en Koerdische leiders op de wapens neer te leggen.

De commissie had Turkije juist woensdag bestempeld als veilig land. Asielverzoeken zouden dan versneld moeten worden behandeld, zodat mensen na afwijzing direct kunnen worden teruggestuurd.

PKK
Europarlementariër van GroenLinks Judith Sargentini stelt dat Turkije nu duidelijk geen veilig land is. "Zeker niet voor de Koerden. Daar kun je dus geen asielzoekers zo maar naar terugsturen."Zij wil dat EU-commissaris Frans Timmermans Turkije van de voorgestelde lijst met veilige landen haalt.

Aanslagen van de PKK eisten de afgelopen tijd tientallen levens. Daarnaast viel een woedende menigte een kantoor van de pro-Koerdische partij HDP aan die met tachtig mensen in het parlement is vertegenwoordigd. Schulz en de Europese Commissie zijn hier zeer bezorgd over, evenals over de arrestaties van buitenlandse en Turkse journalisten.

Turkije is officieel kandidaatlid van de Europese Unie. Het land lijkt zich de laatste jaren echter steeds meer van een mogelijk lidmaatschap af te keren.

PvdA wil EU-top met Turkije
PvdA wil EU-migratietop met Turkije (Foto: ANP)