'Turkse grondtroepen gaan Noord-Irak binnen'

Turkse grondtroepen zijn dinsdag Noord-Irak binnengevallen. De extremistische PKK (Koerdische Arbeiderspartij) heeft daar verschillende bases, die doelwit waren. Daaraan voorafgaand beschoten Turkse gevechtsvliegtuigen stellingen van de Koerden.

De PKK heeft in het Kandil-gebergte in Noord-Irak ook haar hoofdkwartier. Ooggetuigen meldden dat de Turkse militairen zich na korte tijd weer terugtrokken uit het buurland.

Volgens het Turkse persbureau Dogan hadden de Turkse militairen het gemunt op strijdgroepen van de PKK die het afgelopen weekeinde bij aanslagen in Turkije zestien militairen hadden gedood.

Bomaanslagen

Dinsdag kwamen bij bomaanslagen in de provincie Igdir, bij de Turks-Armeense grens, veertien agenten om het leven. Een andere politieman werd gedood in de provincie Tunceli.

Turkije en de PKK hebben de afgelopen weken al veelvuldig strijd met elkaar geleverd, meestal op Turks grondgebied. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep de PKK dinsdag op de wapens onvoorwaardelijk neer te leggen. Een bestand tussen de partijen is in juli verbroken.

'Turkse grondtroepen gaan Noord-Irak binnen'
'Turkse grondtroepen gaan Noord-Irak binnen' (Foto: ANP)