Hennis: jihadisten kunnen beter sneuvelen

Ook minister Jeanine Hennis van Defensie vindt dat jihadisten beter kunnen sneuvelen dan terugkeren naar Nederland. Zij deelt de opvatting van premier Mark Rutte. Hennis maakte dit woensdag duidelijk in de Tweede Kamer.

Rutte gaf zijn mening destijds als antwoord op een meerkeuzevraag in een tv-programma. De premier herhaalde de uitspraak vorige week na het nieuws over het zeer waarschijnlijk overlopen van een Nederlandse militair naar de radicaal-islamitische terreurbeweging IS in Syrië.

"Als mij de vraag was gesteld, had ik exact hetzelfde antwoord gegeven", aldus Hennis. Ze benadrukte dat het geen beleid van het kabinet is, en geen wens.

Onaanvaardbaar

D66-parlementariër Wassila Hachchi vindt de uitlatingen onaanvaardbaar: "Deserteurs dienen voor de krijgsraad te verschijnen en te worden bestraft."

Jasper van Dijk van de SP vindt het opmerkelijk dat Hennis de uitspraak van Rutte steunt omdat de premier vorig week nog zei dat zijn uitspraak "geen beleid" is. Hij spreekt over een onduidelijke situatie en wil een oordeel van de regering en van de partijen in de Tweede Kamer.

Van Dijk kondigde dan ook een motie aan met de strekking "dat het geen kabinetsbeleid is dat Nederlandse jihadstrijders beter kunnen sneuvelen dan dat ze in Nederland voor de rechter verschijnen."

Hennis: jihadisten kunnen beter sneuvelen
Hennis: jihadisten kunnen beter sneuvelen (Foto: ANP)