Uitgeprocedeerden kraken weer pand in Amsterdam

Vluchtelingen en aanhangers van de groepering 'We Are Here' hebben zondag een voormalig kunstacademiegebouw in Amsterdam-Oost gekraakt. Zij willen het pand in gebruik nemen als noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Volgens de politie zijn er zo'n dertig krakers in het pand. Een woordvoerder van de krakers zegt dat zij met tachtig mensen zijn, uit verschillende landen.

De groep vluchtelingen verbleef sinds april in de 'Vluchttoren' aan de Van Sande Bakhuijzenstraat. Dat pand moet de groep vluchtelingen op last van de rechter verlaten.

Volgens We Are Here is de huidige gemeentelijke bed-bad-broodregeling ontoereikend omdat de uitgeprocedeerde asielzoekers elke ochtend op straat worden gezet. Dat zorgt voor veel stress en onzekerheid. De belangenorganisatie wil een plek waar de vluchtelingen tot rust kunnen komen. "Op straat kun je niet denken", aldus de zegsman van de krakers, ene Ahmed. "Nachtopvang is geen oplossing."

De krakers willen het nieuwe onderkomen 'Vluchtacademie' noemen. In het pand was tot juni de Reinwardt Academie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) gevestigd.

Uitzetten
Het uitzetten van deze groep is bijzonder lastig. Veel landen van herkomst werken niet mee aan de terugkeer van hun onderdanen. Het is evenwel al jaren bekend dat dit een probleem is, niet alleen in Nederland maar in de gehele Europese Unie.

De Duitse regering zette dit punt de afgelopen week maar weer eens op de EU-agenda. Volgens minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken moet ontwikkelingshulp worden gekoppeld aan meewerking met het terugnemen van uitgeprocedeerden. Ook de Nederlandse eurocommissaries Frans Timmermans zei onlangs dat er strengere terugkeerregelingen moeten komen.

Het plan van De Maizière is echter al meer dan tien jaar oud, en werd al door verschillende Nederlandse politici en bewindslieden naar voren geschoven. Volgens critici spelen bij de Nederlandse regering uiteindelijk economische motieven, van bijvoorbeeld Shell, de boventoon en worden weigerachtige landen daarom niet aangepakt.

Vluchtelingen bezetten pand Amsterdam
Uitgeprocedeerden kraken weer pand in Amsterdam (Foto: ANP)