Stevige kritiek Duitsland op niet aanpakken vluchtelingencrisis

De Duitse minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken heeft donderdag kritiek geuit op de EU, dat er maar niet in slaagt de vluchtelingencrisis aan te pakken. "Het is onacceptabel dat Europese instanties op zo'n laag niveau blijven werken", vindt de minister. Duitsland is er op voorbereid om de komende paar jaar tot wel veertig procent van de vluchtelingen op te nemen, maar dit kan niet zo blijven doorgaan, waarschuwt de bewindsman.

De Maizière wil dat er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat migranten ongecontroleerd en zonder paspoort door Europa kunnen reizen. Zo vindt hij dat er voor het eind van het jaar wachtzones voor vluchtelingen moeten komen in Griekenland en Italië en wil hij dat landen binnen de EU een eenduidige definitie van asiel gebruiken, schrijft de Duitse nieuwszender N24.

Ook moeten landen die bereid zijn hun asielzoekers terug te nemen, worden beloond met steun in de vorm van bijvoorbeeld ontwikkelingshulp. Veel landen, waaronder Nederland, blijven door de weigerachtige houding van landen van herkomst met uitgeprocedeerde asielzoekers opgescheept zitten. "Hulp alleen bij terugname", vindt De Maizière.

Dublin-verordening
Het door laten reizen van asielzoekers mag volgens de zogeheten Dublin-verordening helemaal niet. Er dient asiel te worden aangevraagd in het land van eerste aankomst, en bij een poging in een ander land moet de asielzoeker naar het eerste land worden teruggestuurd. Met name Italië en Griekenland zijn deze regelgeving sinds het uitbreken van de vluchtelingencrisis echter meer dan zat. Die landen voelen zich door de rest van de EU in de steek gelaten, omdat ze zich gedwongen voelen alle klappen op te vangen.

Een voorstel voor verplichte spreiding over andere lidstaten haalde het recent niet. Daardoor lijken de Italianen en Grieken nu een lange neus naar de rest van Europa te trekken, door vluchtelingen en migranten gewoon maar verder te laten reizen.

'EU pakt vluchtelingencrisis niet goed aan'
Stevige kritiek Duitsland op niet aanpakken vluchtelingencrisis (Foto: ANP)