Danny op ramkoers

Het heeft even geduurd maar inmiddels zitten we in het Atlantische orkaanseizoen bij de 'vierde' storm van het seizoen. Het seizoen loopt eigenlijk van juni tot en met oktober (met pieken in augustus en september) maar tot nu toe was het een relatief 'rustig' orkaanseizoen. Nu lijkt er een een eind te komen aan deze ongebruikelijke mildheid.

Tropische storm Danny is een flinke storm boven Zuid-Amerika. Eerder deze week was hij nog 'slechts' een depressie, maar vandaag is hij opgeschaald naar een tropische storm en daarmee heeft hij zijn volle kracht nog niet eens bereikt. De verwachting is dat het zondag een Categorie 2 orkaan zal zijn. De windsnelheden lopen dan op tot 150-170 km/u.

Danny (Bron: National Hurricane Centre)
Storm Danny (Bron: National Hurricane Centre)

Bovenstaande plaatje geeft het eerste vermoedelijk pad van Danny weer. Het NHC (National Hurricane Centre) verwacht dat Danny in staat zal zijn om vrijdag/zaterdag de orkaanstatus te kunnen halen en mogelijk daarna een bedreiging zal vormen voor eilanden als Barbados, Guadeloupe of Grenada en mogelijk ook de Benedenwindse Eilanden. 

Andere modellen kiezen voor een alternatief pad en voorspellen dat de storm meer noordelijk zal trekken, maar er zijn ook nog modellen die voorspellen dat de storm de aanwezige vijandige weersomstandigheden van windschering en stof niet zal overleven. Dan loopt het met een sisser af.

In ons weer, klimaat en natuurrampen-forum volgt men orkanen op de voet.