Estafettedames zwemmen naar WK-finale, Dekker en Van Rouwendaal door

Inge Dekker heeft zich op het WK zwemmen in Kazan op overtuigende wijze geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vlinderslag. De Nederlandse zwom naar een beste seizoenstijd van 57,82 seconden en zette daarmee de derde tijd neer. Met haar tijd heeft Dekker zich geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar, waarvoor door NOC*NSF 58,19 gevraagd werd.

Topfavoriete Sarah Sjöström uit Zweden lijkt zoals verwacht ongenaakbaar en zwom naar 56,47 seconden. Jeanette Ottesen uit Denemarken kwam tot 57,79, terwijl ook Lu Ying uit China (57,84) en Katerine Savard uit Canada (57,96) onder de 58 seconden bleven.

Update 11.52 uur

De Nederlandse vrouwen op de 4x100 meter vrije slag hebben zich overtuigd voor de finale geplaatst. Maud van der Meer, Marrit Steenbergen, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo zwommen ogenschijnlijk rustig naar een tijd van 3:35,91 minuten, goed voor plek drie. De Verenigde Staten zetten de snelste tijd neer met 3:35,52, vlak voor Australië.

Ferry Weertman maakte op de 400 meter vrije slag geen indruk en werd slechts 37e in de series. Zijn tijd van 3:52,18 bleef ook ver boven de limiet voor de Spelen van Rio. Sharon van Rouwendaal deed het een stuk beter op dezelfde afstand en liet met 4:05,02 de derde tijd noteren, goed voor plaatsing voor de Spelen volgend jaar. Topfavoriete Katie Ledecky was ongenaakbaar (4:01,73) en verder was alleen de Australische Jessica Ashwood een halve seconde sneller dan Van Rouwendaal.

Bij de mannen vond een grote sensatie plaats in de series van de 4x100 meter vrije slag. De Verenigde Staten, met een op papier prima team, kwamen niet verder dan de gedeeld elfde plek en plaatsten zich dus niet voor de finale. Ook Australië viel zwaar tegen met plek dertien, hoewel daar het missen van wereldkampioen James Magnussen als excuus opgevoerd kan worden.