Kamer wil EU-overleg Turkije stilleggen

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de onderhandelingen met Turkije over de toetreding tot de EU worden stilgelegd (bevroren). Tot nog toe was onder de grote partijen alleen de VVD daarvoor, maar nu hebben de andere grote 'jongens' CDA, PvdA en SP zich daarbij aangesloten.

De Kamer gaat daarmee een stap verder dan de Europese Commissie. Naar verwachting zal die later vandaag voorstellen om het overleg op een aantal punten te bevriezen. Het toetredingsproces zou zo wel in gang blijven, iets waar met name de Britse premier Tony Blair een groot voorstander van is.

Blair nam het vandaag op voor Turkije. ''We moeten zekerstellen dat de Turkse toetreding tot de EU doorgaat. Nu een negatief signaal sturen naar Turkije zou een serieuze misstap zijn voor Europa op de lange termijn.''

De EU en de Tweede Kamer zijn boos over de hardnekkige Turkse weigering om verkeer uit Cyprus toe te laten tot Turkse (lucht-)havens. Cyprus is lid van de EU, maar Turkije erkent het land niet.

De onderhandelingen tussen de EU en Turkije kennen 34 speciale aandachtspunten. Als het aan de Tweede Kamer ligt, worden die allen stilgelegd. De Europese Commissie zal waarschijnlijk slechts op 8 punten het overleg willen stilleggen (bevriezen). Uiteindelijk nemen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken op 11 december een besluit over hoe het verder moet met de toetredingsonderhandelingen met Turkije.