Van Gerwen verslaat Wright, Wade maakt einde aan zegereeks Taylor

Michael van Gerwen en James Wade spelen zondag de finale van de World Matchplay in Blackpool. Van Gerwen won in de halve finale van Peter Wright en Wade maakte een einde aan de 8-jarige zegereeks van Phil Taylor. 

Taylor en Wade openden de avond met drie breaks, voordat The Power voor het eerst zijn leg kon houden. Wade bleef bij door 120 uit te gooien en bij de eerste pauze was het 3-2. Op 5-4 werd de break hersteld nadat Taylor tops miste voor een 106-finish. Wade stond ook op 120 en gooide dat wel uit. 

Taylor kwam echter weer een break voor, maar Wade zette dat direct weer recht. Op 7-7 kon Taylor opnieuw breaken, maar verzuimde op dubbel vijf. The Machine gooide 68 wel uit en kwam voor het eerst in de partij voor. Het werd 10-10, waarna Wade kon uitlopen naar 13-10. De kampioen van 2007 kwam 16-13 voor en kreeg acht pijlen om het toen af te maken, maar dat lukte hem niet. 

Taylor pakte nog één leg voordat Wade het in een twaaldarter wel afmaakte. Ondanks dat Taylor een veel hoger gemiddelde had liep het op zijn dubbels niet goed. Wade had een constant hoog niveau en sloeg toe op de momenten dat het moest. Met deze zege kwam er een eind aan de 38-tellende zegereeks van The Power. De vijftienvoudig kampioen won de edities van 2008 tot en met 2014 en ook drie partijen in deze editie van de World Matchplay. Wade won dit toernooi in 2007 en verloor in 2006, 2008, 2011 en 2012 de finale van Taylor. Dit jaar staat hij opnieuw in de finale tegen Van Gerwen. 

De eerste vijf legs gaan met de darts mee, waarna Van Gerwen vijf legs op een rij pakte (7-3). In het derde bedrijf vielen geen breaks, maar gooide Wright wel 161 en keek tegen een 9-6 achterstand aan. De vierde sessie bestond juist uit breaks en na twintig legs stond het 12-8 voor Mighty Mike.

In het slot van de partij zakte het niveau van beide spelers iets, maar trok de partij wel met 17-12 naar zich toe. De Brabander stond vorig jaar voor het eerst in de finale van de World Matchplay en verloor toen met 18-9 van Taylor. Hij zal in de herkansing wel willen winnen. De finale zondag begint om 20.00 uur.