Korfbalfinale van Ahoy naar Ziggo Dome

Nog een grote transfer in de sportwereld. De jaarlijkse korfbalfinale van de zaalcompetitie zal na dertig jaar niet meer plaats hebben in de Ahoy, maar in de Ziggo Dome. De korfbalfinale verhuist daarmee van Rotterdam naar Amsterdam. De korfbalbond (KNKV), gemeente Amsterdam en de Ziggo Dome zijn een overeenkomst voor drie jaar aangegaan. 

Rob Meijer, voorzitter van de KNKV. is blij met deze nieuwe stap: "Een belangrijke nieuwe stap in de positionering van onze sport in Nederland. Dat is de voornaamste reden voor het KNKV om over te stappen naar Ziggo Dome in Amsterdam, voor de organisatie van de zaalfinale. Ahoy is natuurlijk een begrip, zowel in korfballand als daarbuiten en het was daarom na 30 jaar samenwerking met Ahoy en Rotterdam Topsport een uiterst moeilijke beslissing om van locatie te veranderen. We zijn dan ook niet over één nacht ijs gegaan om tot deze keuze te komen. Echter, wij denken met deze stap een nieuwe en tastbare impuls te geven aan de groei en zichtbaarheid van de korfbalspor."

Ook de Ziggo Dome is tevreden. Naast muzikale optredens wil men ook sportevenementen huisvesten. “Het is voor de Ziggo Dome een enorme eer om één van de grootste sportfinales van Nederland te mogen huisvesten. Wij kijken er enorm naar uit, deel te mogen uitmaken van het grootste sportfeest dat Nederland rijk is”, aldus Ziggo Dome directeur Danny Damman.

Het Sportpaleis Ahoy in Rotterdam is teleurgesteld, maar ze zijn bezig een ander sportevenement binnen te halen. "We moeten het besluit van het KNKV respecteren om de korfbalevenementen meer over het land te spreiden. Niettemin betreuren we dit besluit ten zeerste, zeker gezien de jarenlange samenwerking met de KNKV-organisatie en haar vele vrijwilligers", zegt Peter van der Veer, directeur van Ahoy Rotterdam.  We wensen het KNKV succes met de verdere organisatie van de zaalfinale."We vinden het jammer dat we afscheid hebben moeten nemen van het korfbal, maar we mogen na de zomer een ander groot sportevenement verwelkomen. Dit wordt in een later stadium bekend gemaakt." FOK!sport denkt dat dit wel eens de Premier League darts kan wezen. 

De KNKV weet  Ahoy jaarlijks vol te krijgen met 10.000 man voor de korfbalfinale. In de Ziggo Dome is plek voor meer mensen. Al is volgens directeur Meijer dat niet de reden om naar de hoofstad te verkassen. "Het gaat ons erom dat je niet moet wachten tot de publieke belangstelling in Ahoy terugloopt, omdat men bijvoorbeeld het langzamerhand wel heeft gezien. Dat moet je als bestuur voor zijn. Je wil ook een keer totaal iets anders. Is het geen succes, dan zullen we het eerlijk zeggen. Er is weliswaar een contract voor drie jaar, maar er is ook een ontsnappingsclausule na één jaar," aldus Meijer.

Een vol Ahoy voor de finale van de Korfbal League. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Een vol Ahoy voor de finale van de Korfbal League. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)