Peiling De Hond: PvdA achterhaalt CDA niet

Icoon EnquêteOndanks de opmars van de laatste dagen lijkt de PvdA het CDA niet te achterhalen. In een peiling van Maurice de Hond staat het CDA dinsdag, één dag voor de Tweede Kamerverkiezingen, op 42 zetels, de PvdA op 38.

In vergelijking met de peiling van maandag verliest de PvdA een zetel, de christendemocraten blijven stabiel. De peiling van De Hond betekent nog wel een verlies voor CDA en PvdA in vergelijking met de uitslag bij de vorige verkiezingen. Het CDA kwam toen uit op 44 zetels, de PvdA op 42.

De VVD blijft onveranderd op verlies staan. Dinsdag komen de liberalen uit op 22 zetels, een meer dan maandag maar 6 minder dan in 2003. De SP daarentegen blijft op grote winst. De socialisten winnen een zetel in vergelijking met maandag en staan op 23 zetels, 14 meer dan nu in de Kamer.

Ook de ChristenUnie staat op winst en zou het zetelaantal verdubbelen naar 6. GroenLinks en de SGP staan stabiel op respectievelijk 8 en 2, evenveel als nu in het parlement. Ook D66 is al weken stabiel in de peiling van De Hond. De 2 zetels betekenen wel een verlies van 4 in vergelijking met de verkiezingen in 2003.

De Partij voor de Vrijheid zou dinsdag uitkomen op 5, EénNL op 1 en de Partij voor de Dieren op 1. De Lijst Vijf Fortuyn, voorheen LPF, zou uit het parlement verdwijnen.

=
Handig: De website Objectiefbekeken.nl zet de drie voornaamste peilingen op een rijtje. Het betreft die van TNS Nipo, Maurice de Hond, en de politieke barometer van Interview-NSS en Nova.