Hockeydames zeker van Olympische Spelen na zevenklapper

De hockeydames zijn zo goed als zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. De ploeg van Sjoerd Marijne overrompelde India met 7-0 in de kwartfinale van de HWL 3. Als Zuid-Korea dinsdagavond wint van België, gaat het ticket officieel naar Nederland.

Zuid-Korea is als Aziatisch kampioen al geplaatst voor de Olympische Spelen, waardoor Oranje bij een zege van de Aziaten al genoeg heeft aan een plek in de halve finale in plaats van een top drie-klassering. Die boodschap hadden de Oranjevrouwen goed in hun oren geknoopt. Binnen een minuut was het al raak. Naomi van As dribbelde over de achterlijn de cirkel binnen, raakte de bal even kwijt en kreeg ‘m via de kluts weer terug, waarna ze doeltreffend uithaalde: 1-0.

Nederland, zonder de zieke Carlien Dirkse van den Heuvel, ging meteen op zoek naar de 2-0. Die viel in de negende minuut. Uit een strafcorner van Willemijn Bos tikte Lidewij Welten de bal slim achter de rug van haar tegenstander binnen. Daarna ging het hard. In de eerste minuut van het derde kwart werkte Caia van Maasakker een strafcorner binnen en een minuut later was het weer raak. Dit keer was het Ginella Zerbo, die het hele toernooi nog niet scoorde, die de bal in het doel schoot: 4-0.

Het was nog niet eens rust of het stond al 5-0. Vijf minuten voor het einde van het tweede kwart maakte Van Maasakker haar tweede doelpunt uit een strafcorner. In het derde kwart nam Oranje ietwat gas terug, al zocht het nog wel de aanval. Zo ging een hoge backhandbal van Ellen Hoog over.

In het vierde kwart maakte Welten er 6-0 van. Na een mooie solo struikelde ze over de keepster van India heen, waarna ze viel en de bal met haar stick alsnog het laatste zetje gaf. Caia van Maasakker zette even later haar derde treffer van de avond op het scorebord. Daardoor stapte Oranje uiteindelijk met een 7-0 overwinning van het veld af en kan het zich zo goed als zeker opmaken voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Donderdag speelt Oranje in de halve finale van de HWL 3 tegen Australië.

Update 22.22 uur

De Oranjevrouwen hebben zich dinsdagavond definitief gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2016. Door de overwinning van Zuid-Korea op België is Nederland zeker van deelname in Rio de Janeiro.

Makkelijk ging het zeker niet voor Zuid-Korea, dat na vier minuten wel op voorsprong kwam uit een strafbal. Vervolgens slaagden de Belgen erin de deur achterin dicht te houden, waarna ze in het derde kwart op stoom kwamen. In de 37ste minuut maakte Louise Versavel er 1-1 van, waarna Manon Simons acht minuten later de 1-2 op haar naam schreef. Toen zag de wereld er opeens heel anders uit. Slechts 35 seconden voor het einde van de wedstrijd maakte Zuid-Korea toch nog gelijk: 2-2. Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Daarin bleken de Aziaten veruit het sterkst (3-0), waardoor het feest voor de Oranjevrouwen kon beginnen.