Opera over ramp met Costa Concordia

De ramp met het cruiseschip Costa Concordia voor de kust van Italië in 2012 is het onderwerp van een nieuwe opera. Het gezelschap De Kleine Opera uit Haarlem heeft het drama aangegrepen om er een muzikale productie van te maken.

De schrijfsters (en zussen) Xandra en Nicolien Mizee raakten geïnspireerd door het radiogesprek tussen kapitein Schettino, die zichzelf in een reddingssloep in veiligheid bracht, en de foeterende kustwachtcommandant De Falco."Er hoefden alleen nog noten onder, en dan had je al een opera. En we leken gelijk te krijgen toen we hoorden dat de rechtszaak rond Schettino zich in een theater zou afspelen.''

Het zinkende schip is volgens de scenaristen 'een metafoor van het kapseizende Italië onder Berlusconi. Schettino en De Falco staan voor de universele strijd tussen de saaiheid van de rede en de verraderlijke charme van de overgave aan machismo en uiterlijk vertoon.'' Bij de ramp kwamen 32 mensen om het leven. De opera is 19 en 20 juni te zien in de Philharmonie in Haarlem.