Bosnisch stadje telt 200 tweelingen

Buzim, in het noordwesten van Bosnië, is niet zomaar een stadje. Er wonen meer dan tweehonderd tweelingen, op een populatie van 20.000 inwoners. Lokale autoriteiten willen dat hun plaats bekend wordt als 'Town of Twins'.

Het opmerkelijk hoge aantal tweelingen kwam aan het licht dankzij de lokale journalist Nedzib Vucelj. Tijdens de verwoestende burgeroorlog tussen 1992 en 1995 schonk zijn vrouw het leven aan een tweeling. Op een bepaald moment klopte Nedzib bij buren aan voor een tweepersoons buggy, maar die hadden de buggy al aan een ander gezin gegeven. 'Toen realiseerde ik me hoeveel tweelingen we hier hebben.'

De journalist ontdekte dat tijdens de oorlogsperiode zeker 21 tweelingen werden geboren. Het werkelijke aantal is vermoedelijk nog hoger, omdat mensen vanwege de oorlog zijn gevlucht. Met behulp van Facebook telde de journalist in totaal minstens tweehonderd tweelingen in het stadje. Bij de Daily Mail kun je foto's van een groot aantal tweelingen bekijken.

Toerisme
Volgens artsen is één op de 88 geboorten in Buzim een tweeling. Het hoge percentage tweelingen is mogelijk te verklaren doordat mensen veelal binnen de eigen gemeenschap trouwen. Veel families kennen een geschiedenis met tweelingen. De economie van Buzim draait nu nog op de oogst van frambozen en kastanjes, maar de burgemeester ziet grote mogelijkheden om het toerisme te versterken. Hij wil dat het stadje gastheer wordt van een jaarlijkse conventie van tweelingen.