NAVO-flitsmacht speerpunt richting Rusland

De NAVO-flitsmacht geldt als het nieuwe paradepaardje van het Noord-Atlantisch bondgenootschap. Het gaat om een troepenmacht van NAVO-landen die zeer snel, binnen twee dagen, inzetbaar moet zijn om andere NAVO-lidstaten bij te staan.

De flitsmacht is een reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Oost-Europese NAVO-landen vrezen het volgende slachtoffer te worden. De flitsmacht moet de Russen afschrikken. De NAVO wil benadrukken dat een aanval op één lidstaat automatisch zal worden opgevat als een aanval op alle NAVO-leden.

NAVO-topman Jens Stoltenberg bestempelt de nieuwe eenheid als 'speerpunt' van de al bestaande snelle reactiemacht NATO Responce Force. Het is de bedoeling die reactiemacht uit te breiden van 13.000 naar 30.000 soldaten.

Nederland, Duitsland en Noorwegen nemen het voortouw bij het opzetten van de speerpunt. Defensie stelt voor de testfase ongeveer tweehonderd manschappen beschikbaar. De Duitsers en Noren doen met ongeveer zeshonderd militairen mee.

Uiteindelijk zal de flitsmacht, die eind volgend jaar operationeel moet zijn, zo'n 5000 man tellen. In de drie Baltische staten en in Polen, Roemenië en Bulgarije komen steunpunten.