Goud voor judoka Van Emden in Samsun

Anicka van Emden heeft zaterdag goud gewonnen op de Grand Prix in het Turkse Samsun. Ze was in de finale van de klasse tot 63 kilogram met yuko te sterk voor Hilde Drexler uit Oostenrijk.

Op weg naar de finale rekende Van Emden af met de Turkse Ummuhan Kabak, Agata Ozdoba uit Polen, Ekaterina Valkova uit Rusland en de Britse Gemma Howell. Het was haar eerste goud op de IJF Tour sinds november 2011, toen won ze goud tijdens de GP in Amsterdam. Er was zaterdag in dezelfde gewichtsklasse brons voor Juul Franssen. Ze was in de strijd om een derde plaats te sterk voor Howell, die een waza-ari tegen kreeg.

Dex Elmont liet zich in de halve finale van de klasse tot 73 kilogram verrassen door de Turk Hasan Vanlioglu. In de strijd om het brons won hij het Nederlands onderonsje met Sam van 't Westende.

In de klasse tot 70 kilogram was er goud voor Linda Bolder. De Nederlandse die sinds dit jaar voor Israel uitkomt won in de finale na 35 seconden van tweevoudig wereldkampioene Yuri Alvaer uit Colombia. Bolder counterde een o-ushi-gari, legde daarmee Alvaer op haar rug en won de partij op ippon. Bolder besloot niet lang geleden om voor Israël uit te komen omdat ze het niet eens was met het beleid van de judobond en bovendien had ze in haar gewichtsklasse veel concurrentie van Kim Polling.

Zondag is het de beurt aan de zwaargewichten in Samsun. Guillaume Elmont, Noël van 't End (-90 kg), Henk Grol, Michael Korrel (-100 kg), Roy Meyer (+100 kg), Guusje Steenhuis (-78 kg) en Tessie Savelkouls (+78 kg) zullen de tatami betreden.