Knegt en Breeuwsma door op alle afstanden WK shorttrack

Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma zijn de wereldkampioenschappen shorttrack in Moskou goed begonnen. Beide shorttrackers hebben zich vrijdag op zowel de 500, 1000 als 1500 meter weten te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Freek van der Wart, Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Rianne de Vries wisten zich niet voor alle afstanden te plaatsen. 

De dag begon met de heats van de 1500 meter. In de eerste heat werd Breeuwsma tweede in 2.20,23, omdat de Canadees Patrick Duffy een penalty kreeg. De beste twee shorttrackers per serie plaatsten zich voor de halve finales en de tweede plek van Breeuwsma was voldoende. Knegt stond samen met op het ijs met Hamelin. Knegt bleef de Canadees net voor in een tijd van 2.16,04 en kwam als eerste over de streep. 

Van der Wart reed in zijn race met topfavoriet Victor An. Van der Wart finishte moest genoegen nemen met plek drie, maar dat bleek uiteindelijk genoeg om als één van de twee tijdsnelsten door te gaan. 

Bij de vrouwen wist alleen De Vries zich te plaatsen voor de halve finales. In de laatste serie finishte zij als derde (2.25,01) en ging uiteindelijk als een van de twee tijdsnelsten door naar de halve finales. Van Ruijven werd laatste in haar heat en Van Kerkhof liep tegen een penalty aan. 

Op de 500 meter was er alleen succes voor Knegt en Breeuwsma. Beide heren kwamen door de voorrondes en heats en staan zaterdag in de kwartfinale. Van Ruijven, De Vries strandden in de heats en Van der Wart en Van Kerkhof lagen in de voorronde al uit. 

Op de 1000 meter was er viermaal succes. Knegt won zijn heat en Breeuwsma moest alleen Sin Da-woon uit Zuid-Korea voor zich dulden. Freek van der Wart wist zich niet de plaatsen. Hij werd in zijn heat derde en moest Semen Elistratov (Rus) en Jon Eley (Can) voor zich dulden. De nummers één en twee gingen door naar de kwartfinales op zondag. 

Bij de dames gingen Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven ook naar de kwartfinales van de 1.000 meter. De Nederlandse vrouwen werden beiden tweede in hun heat. Rianne de Vries werd uitgeschakeld.

Zaterdag gaat het toernooi echt beginnen met de halve finales en finale op de 1500 meter en kwart, halve finales en finale op de 500 meter. Zondag is de 1000 meter. De acht beste schaatsers en schaatsers over de drie afstanden rijden zondag ook de superfinale over 3000 meter. Naast het inidivduele toernooi is er ook nog de relay, waar de Nederlandse heren hun wereldtitel zullen moeten verdedigen.